Peinemann wint Haagse rechtszaak tegen Ter Haak

Schuldenberg

De havenholding THB van de Amsterdamse zakenman Richard ter Haak moet van de Haagse rechtbank een bedrag van ruim zes miljoen euro betalen aan het Rotterdamse Peinemann Heftrucks voor achterstallige huur van haven-equipment en materieel.

Dat blijkt uit een vorige week gepubliceerd vonnis van de rechtbank. Het is de tweede zaak binnen een tijdsbestek van een half jaar waarin schuldeisers, in dit geval het Rotterdams verhuurbedrijf, na jaren van onderhandelen schulden (3,8 miljoen euro) plus rente (2,25 miljoen euro) via de rechter opeisen van de Amsterdamse havengroep.

Ook Exploitatiemaatschappij Amerikahaven (EMA), de huisbaas van het haventerrein en loodsen waarvan het overslagbedrijf USA Vof van THB gebruik maakt, heeft begin van dit jaar een kort geding gewonnen en een ontruimingsvordering toegewezen gekregen voor de activiteiten van Ter Haak. Bij EMA had Ter Haak de afgelopen jaren een huurachterstand van 1,3 miljoen euro opgebouwd.

De overslagactiviteiten zijn intussen onder de nieuwe handelsnaam USA BV overdragen aan het bedrijf TMA Logistics, dat intussen een nieuw huurcontract heeft afgesloten met EMA, dat deels in handen is van Peinemann. Het is onduidelijk of er nog een verdere rechtszaak volgt over de uitstaande huurpenningen van 1,3 miljoen euro.

Vorige week werd in deze krant al gewag gemaakt van een derde rechtszaak tegen Ter Haak waarbij een aantal Rotterdamse geldschieters via de bedrijven DWR en Faconnable ruim 1 miljoen euro opeisten aan oud krediet en achterstallige rentebetalingen bij de Amsterdamse havenondernemer. Daarvan werd een eis van 300.000 euro aan rentevergoedingen toegewezen. Tegen dat vonnis heeft Ter Haak beroep aangetekend, maar er is intussen door de schuldeisers beslag gelegd op een aantal private bezittingen van Ter Haak. Het zou daarbij onder meer gaan om woonhuizen en een stoeterij.

Vaststellingsovereenkomst

In een reactie op de toegewezen eis van Peinemann Heftrucks zegt directeur Richard ter Haak dat hij in hoger beroep is gegaan tegen deze uitspraak omdat ‘de betaling via een aanvullende vaststellingsovereenkomst was geregeld’. De Haagse rechter oordeelde in het vonnis op dat punt juist, dat die tweede overeenkomst Ter Haak niet onthief van de betalingsverplichtingen uit de oorspronkelijke raamovereenkomst met Peinemann Heftrucks. Het Rotterdamse verhuurbedrijf heeft met het oog op de claim intussen beslag laten leggen op het kantoorpand van de Ter Haak Groep. Dat zou een geschatte waarde vertegenwoordigen van zes miljoen euro.

In een toelichting op de verschillende rechtszaken en de ruim acht miljoen euro aan vorderingen, stelt Ter Haak er met de schuldeisers ‘bijna uit te zijn’. Daarbij spreekt de ondernemer van ‘een oplossing met alle partijen met finale kwijting’. De geldschieters willen voorlopig nog niet inhoudelijk commentaar geven op de zaak.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Peinemann wint Haagse rechtszaak tegen Ter Haak | NT

Peinemann wint Haagse rechtszaak tegen Ter Haak

Schuldenberg

De havenholding THB van de Amsterdamse zakenman Richard ter Haak moet van de Haagse rechtbank een bedrag van ruim zes miljoen euro betalen aan het Rotterdamse Peinemann Heftrucks voor achterstallige huur van haven-equipment en materieel.

Dat blijkt uit een vorige week gepubliceerd vonnis van de rechtbank. Het is de tweede zaak binnen een tijdsbestek van een half jaar waarin schuldeisers, in dit geval het Rotterdams verhuurbedrijf, na jaren van onderhandelen schulden (3,8 miljoen euro) plus rente (2,25 miljoen euro) via de rechter opeisen van de Amsterdamse havengroep.

Ook Exploitatiemaatschappij Amerikahaven (EMA), de huisbaas van het haventerrein en loodsen waarvan het overslagbedrijf USA Vof van THB gebruik maakt, heeft begin van dit jaar een kort geding gewonnen en een ontruimingsvordering toegewezen gekregen voor de activiteiten van Ter Haak. Bij EMA had Ter Haak de afgelopen jaren een huurachterstand van 1,3 miljoen euro opgebouwd.

De overslagactiviteiten zijn intussen onder de nieuwe handelsnaam USA BV overdragen aan het bedrijf TMA Logistics, dat intussen een nieuw huurcontract heeft afgesloten met EMA, dat deels in handen is van Peinemann. Het is onduidelijk of er nog een verdere rechtszaak volgt over de uitstaande huurpenningen van 1,3 miljoen euro.

Vorige week werd in deze krant al gewag gemaakt van een derde rechtszaak tegen Ter Haak waarbij een aantal Rotterdamse geldschieters via de bedrijven DWR en Faconnable ruim 1 miljoen euro opeisten aan oud krediet en achterstallige rentebetalingen bij de Amsterdamse havenondernemer. Daarvan werd een eis van 300.000 euro aan rentevergoedingen toegewezen. Tegen dat vonnis heeft Ter Haak beroep aangetekend, maar er is intussen door de schuldeisers beslag gelegd op een aantal private bezittingen van Ter Haak. Het zou daarbij onder meer gaan om woonhuizen en een stoeterij.

Vaststellingsovereenkomst

In een reactie op de toegewezen eis van Peinemann Heftrucks zegt directeur Richard ter Haak dat hij in hoger beroep is gegaan tegen deze uitspraak omdat ‘de betaling via een aanvullende vaststellingsovereenkomst was geregeld’. De Haagse rechter oordeelde in het vonnis op dat punt juist, dat die tweede overeenkomst Ter Haak niet onthief van de betalingsverplichtingen uit de oorspronkelijke raamovereenkomst met Peinemann Heftrucks. Het Rotterdamse verhuurbedrijf heeft met het oog op de claim intussen beslag laten leggen op het kantoorpand van de Ter Haak Groep. Dat zou een geschatte waarde vertegenwoordigen van zes miljoen euro.

In een toelichting op de verschillende rechtszaken en de ruim acht miljoen euro aan vorderingen, stelt Ter Haak er met de schuldeisers ‘bijna uit te zijn’. Daarbij spreekt de ondernemer van ‘een oplossing met alle partijen met finale kwijting’. De geldschieters willen voorlopig nog niet inhoudelijk commentaar geven op de zaak.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement