Het Antwerpse bedrijf Katoen Natie is van plan een magazijn te bouwen van 54.500 vierkante meter met daarbij 207 silo’s op Chemelot. Chemelot is een groot industriecomplex voor de chemische industrie rondom het kruispunt van de rijkswegen A2 en A76 tussen Stein en Geleen, in de Nederlandse provincie Limburg.

Katoen Natie wil geen commentaar geven op de gebeurtenissen en laat weten aan Nieuwsblad Transport op een later moment hierover te communiceren.

Maximaal 15 meter

De inwoners maken zich vooral druk om de volgende twee punten. De silo’s hebben een hoogte van 34 meter, waar volgens het bestemmingsplan maximaal 15 meter bouwhoogte is toegestaan. Ook slinkt de groenstrook van 50 naar 36 meter.

Een artist’s impression van de plannen van Katoen Natie.

bron: katoen natie

Daarnaast stelt het duo dat er waardevermindering voor de Neerbeekse woningen dreigt, er overlast verwacht wordt van geluid en stank en er mogelijk een toename van het (vracht)verkeer ontstaat.

Communicatie

De inwoners hadden graag gewild dat ze eerder op de hoogte waren gesteld door de gemeente. Die vertelt aan De Limburger dat zij wel degelijk de komst van het magazijn gecommuniceerd hebben. ‘Uiteraard vinden wij het van belang om de bewoners zo goed mogelijk te informeren’, vertelt een woordvoerder van de gemeente Beek. Deze informatievoorziening vond plaats via onder meer de gemeentelijke website en via Facebook.

De gemeente voegt eraan toe dat het eigenlijk geen rol speelt in dit verhaal. Dit omdat de vergunning moeten worden afgegeven door een andere gemeente, te weten Sittard-Geleen. Wel heeft het gemeentebestuur van Beek een zienswijze ingediend. Deze stemt overeen met de visie van de twee bezwaarmakende omwonenden.

‘Dit soort belangrijke berichtgeving moet per brief aan omwonenden kenbaar gemaakt worden. Niet via een website’, vertelt een van de inwoners aan de Limburgse krant. ‘Daarnaast dateert de aanvraag van de omgevingsvergunning al van 22 maart 2019. Er had veel eerder aan de bel getrokken moeten worden.’

De gemeente laat weten dat zij de bezwaren over de groenstrook heeft aangekaart en dat het de komende periode in gesprek gaat met Sittard-Geleen en het provinciebestuur. In deze gesprekken wil Beek de bezwaren van de inwoners meenemen.

Katoen Natie

In april 2019 maakte Katoen Natie al kenbaar de komende jaren tachtig miljoen euro te willen investeren in logistieke platformen op en nabij de Chemelot-site in Zuid-Limburg. Hiermee wil de groep inspelen op de noden van de groeiende chemische industrie in de regio. In totaal komen er 75 nieuwe banen bij. De belangrijkste investering is het nieuwe magazijn op de Chemelot-site.

Naast de opslag van polymeren en andere hoogwaardige chemische producten, biedt Katoen Natie er een uitgebreide waaier aan diensten aan, waaronder het herverpakken en zeven van producten. De verwachting was aanvankelijk dat het nieuwe logistieke platform in het tweede kwartaal van 2020 al operationeel zou zijn. Wat de nieuwe startdatum is, is nog niet duidelijk.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement