Met de lening is Antwerp Gateway naar eigen zeggen de eerste Europese terminal die een plaatsing doet in de institutionele markt sinds de uitbraak van Covid-19. Het pakket bevat naast kredietlijnen ook een herfinanciering van de bestaande schulden.

Groeiende marktvraag

De capaciteitsverhoging speelt in op de groeiende marktvraag. In zijn huidige vorm kan de terminal per jaar 2,8 miljoen teu verwerken. De huidige terreinconcessie loopt tot december 2046.

Er worden geen extra terreinen in gebruik genomen voor de uitbreiding. Die extra capaciteit zal goed zijn voor 900.000 teu. Ze komt tot stand door nieuwe software en nieuw materieel voor het verhogen van de stapelhoogte.

Antwerp Gateway is een joint-venture van DP World Antwerp Holding, Cosco Shipping Ports, Terminal Link (zelf een j-v van CMA-CGM en China Merchants) en Duisburger Hafen.