Rotterdam: containers afhalen met app, zonder pincode

Blockchain

Havenbedrijf Rotterdam begint met een proef waarbij containers niet meer op basis van een pincode worden afgehaald, maar via een app op basis van blockchain.

Volgens de havenbeheerder wordt de containerafhandeling in de haven met deze Secure Container Release eenvoudiger en veiliger. De proef gaat drie maanden duren. De deelnemers zijn CMA CGM, Hapag-Lloyd, MSC, ONE-Line, Hutchison Ports ECT Rotterdam, Rotterdam Fruit Wharf, Milestone Fresh, VTO en Portmade en appbouwer T-Mining.

Tijdverlies

Volgens het Havenbedrijf vergt de huidige procedure met een pincode veel handelingen door verschillende partijen, wat kan leiden tot tijdverlies, klachten en ergernis bij klanten en partners en mogelijk ook tot fraude. Met de app worden via blockchain vrijgaverechten voor importcontainers omgezet van een pincode naar een digitale token.

Omdat er maar één geldige token is, weet de terminal zeker dat hij de container aan de juiste chauffeur meegeeft. De token kan worden doorgegeven aan elke volgende partij die bij de containerafhandeling is betrokken. Maar omdat niet iedereen kan zien wie de token eerder heeft gehad, blijft informatie over commerciële relaties vertrouwelijk. Ook T-Mining, de Antwerpse start-up die de applicatie heeft ontwikkeld, kan deze informatie niet zien, aldus HbR.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Rotterdam: containers afhalen met app, zonder pincode | NT

Rotterdam: containers afhalen met app, zonder pincode

Blockchain

Havenbedrijf Rotterdam begint met een proef waarbij containers niet meer op basis van een pincode worden afgehaald, maar via een app op basis van blockchain.

Volgens de havenbeheerder wordt de containerafhandeling in de haven met deze Secure Container Release eenvoudiger en veiliger. De proef gaat drie maanden duren. De deelnemers zijn CMA CGM, Hapag-Lloyd, MSC, ONE-Line, Hutchison Ports ECT Rotterdam, Rotterdam Fruit Wharf, Milestone Fresh, VTO en Portmade en appbouwer T-Mining.

Tijdverlies

Volgens het Havenbedrijf vergt de huidige procedure met een pincode veel handelingen door verschillende partijen, wat kan leiden tot tijdverlies, klachten en ergernis bij klanten en partners en mogelijk ook tot fraude. Met de app worden via blockchain vrijgaverechten voor importcontainers omgezet van een pincode naar een digitale token.

Omdat er maar één geldige token is, weet de terminal zeker dat hij de container aan de juiste chauffeur meegeeft. De token kan worden doorgegeven aan elke volgende partij die bij de containerafhandeling is betrokken. Maar omdat niet iedereen kan zien wie de token eerder heeft gehad, blijft informatie over commerciële relaties vertrouwelijk. Ook T-Mining, de Antwerpse start-up die de applicatie heeft ontwikkeld, kan deze informatie niet zien, aldus HbR.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement