Irma Sluis is ook volgens de lezers van Nieuwsblad Transport een favoriet. Maar niet alleen Irma Sluis. De voorlopige uitslag van de poll van Nieuwsblad Transport laat zien dat de Eberhard-sluis (naar wijlen burgemeester Van der Laan) en de Rembrandt-sluis ook kanshebbers zijn. De Cruyff-sluis is stukken minder populair.

Tien jaar

De zeesluis wordt echter nooit tot de Irma Sluis-sluis gedoopt. Volgens een woordvoerder van de gemeente moet iemand minstens tien jaar geleden overleden zijn voordat er een sluis naar hem of haar kan worden vernoemd.

Inmiddels is het initiatief gestart om de sluis om te dopen tot de Cornelis Vreeswijk-sluis, volgens een woordvoerder van de Gemeente Velsen. Cornelis Vreeswijk was een Nederlandse zanger en liedjesschrijver. Hij werd in 1937 geboren in IJmuiden en overleed in 1987.

De inzendingstermijn sluit op 4 augustus. Uiteindelijk kiest het college van burgemeester en wethouders van Velsen de winnaar uit alle inzendingen.

Spannend

Noordersluis, Nieuwe Sluis, Middensluis en Zuidersluis zijn de andere sluizen-namen in IJmuiden. In Nederland zijn de namen van sluizen over het algemeen niet zo spannend. De namen Grote Sluis en Kleine Sluis in Harlingen geven ook geen blijk van enorme creativiteit. De Stevinsluizen in de Afsluitdijk bij Den Oever zijn wel een voorbeeld van een eerbetoon. Ze zijn vernoemd naar Hendrik Stevin, die in 1667 het vroegst bekende plan publiceerde om de Zuiderzee af te sluiten.

De grootste zeesluis ter wereld wordt 500 meter lang, 70 meter breed en 18 meter diep. De eerste schepen moeten begin 2022 gebruik gaan maken van de doorgang.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement