Dat blijkt uit de cijfers van Cepa, de koepelorganisatie van de werkgevers van havenbedrijven. De ongevallen met dodelijke afloop vonden plaats bij PSA en bij Antwerp Container Repair. Daar stapte een man tussen rijen cotainers uit terwijl er net een zware heftruck voorbij reed. Bij PSA viel een medewerker vanop ene hoogte van 12 meter uit een straddle carrier.

848 arbeidsongevallen

Naast de twee dodelijke ongevallen deden zich in 2019 848 arbeidsongevallen voor die werkverlet met zich meebrachten. Zowat een kwart ervan waren slip-and-trip-ongevallen. Dat zijn bijvoorbeeld ongevallen waarbij iemand uit een heftruck valt of uitglijdt over rondslingerend, glad hout. Bijna 31% van de ongevallen betrof letsels, veroorzaakt door een verkeerde handeling of beweging bij het behandelen van goederen.

De graad van ernst – de verhouding tussen de duur van de werkonbekwaamheid en gepresteerde arbeidstijd – van de ongevallen daalde met 12%, tot 2,10. De frequentiegraad liep terug met bijna een kwart (-24%) tot 56.

Halveren

In 2014 vonden er circa 1.200 arbeidsongevallen plaats in de haven. Cepa nam zich toen voor om dit aantal tegen 2020 te halveren, de ernstgraad tot maximaal 1,75 terug te dringen en de frequentiegraad tot 50. Op basis van de huidige, voorlopige cijfers hoopt Cepa nu om dit jaar ‘minstens in de buurt van die doelen te komen’.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement