Atzo Nicolaï voorzitter-af bij Deltalinqs wegens ernstige ziekte

verslagenheid

Atzo Nicolaï is wegens zeer ernstige gezondheidsomstandigheden teruggetreden als voorzitter van de Rotterdamse ondernemersorganisatie Deltalinqs en de promotie-organisatie Rotterdam Port Promotion Council (RPPC).

Dit heeft Deltalinqs-directeur Bas Janssen het afgelopen weekend bekend gemaakt. Nicolaï, oud-minister en voormalig president van DSM Nederland, was sinds 1 januari van dit jaar voorzitter van beide organisaties. Kort geleden is bij hem uitgezaaide kanker ontdekt. Volgens de organisatie was er aanvankelijk goede hoop op behandeling, maar bleek vorige week dat het een zeer agressieve en niet meer behandelbare vorm gaat.

Schok

Het nieuws heeft een enorme schok en verslagenheid teweeg gebracht, zegt Deltalinqs in een bericht aan zijn leden. Daarin wordt ook gewezen op de ‘bijzondere start’ van de opvolger van Steven Lak in het jaar dat de wereld kennis maakte met corona. Maar ondanks die omstandigheid had hij snel zijn draai gevonden in de Rotterdamse haven en was hij enthousiast over zijn nieuwe werkomgeving, schrijft Deltalinqs.

Het zestigjarige VVD-lid bracht veel bestuurlijke ervaring mee naar zijn rol als voorman van het Rotterdamse havenbedrijfsleven. Hij was van 2002 tot 2006 in het kabinet-Balkenende I staatssecretaris voor Europese Zaken en tot 2007 in Balkenende III minister voor Bestuurlijke vernieuwing en Koninkrijksrelaties. Hij heeft onder meer de invoering van het burgerservicenummer en de identificatie-app DigiD op zijn naam.

Na zijn politieke carrière werd Nicolaï in 2011 president van DSM Nederland. In die functie was hij mede-oprichter van de Chemelot Campus in 2012 en verantwoordelijk voor de oprichting van de Biotech Campus in Delft. Hij bekleedt een reeks nevenfuncties, waaronder dagelijks bestuurslid van VNO-NCW en commissaris bij de Chemelot Campus. Nicolai’s goede contacten in Den Haag waren een belangrijke reden voor zijn benoeming.

Volgens directeur Bas Janssen is er ‘geen denken aan’ dat het bestuur al op zoek gaat naar een opvolger, al heeft Nicola’s vrouw Hilde laten weten en begrip voor te hebben dat de organisatie verder moet. Janssen en de vice-voorzitters Jos van Winsen (Shell) en Leo Ruijs (ECT) nemen de komende tijd in onderling overleg de taken van Atzo Nicolaï waar.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Atzo Nicolaï voorzitter-af bij Deltalinqs wegens ernstige ziekte | NT

Atzo Nicolaï voorzitter-af bij Deltalinqs wegens ernstige ziekte

verslagenheid

Atzo Nicolaï is wegens zeer ernstige gezondheidsomstandigheden teruggetreden als voorzitter van de Rotterdamse ondernemersorganisatie Deltalinqs en de promotie-organisatie Rotterdam Port Promotion Council (RPPC).

Dit heeft Deltalinqs-directeur Bas Janssen het afgelopen weekend bekend gemaakt. Nicolaï, oud-minister en voormalig president van DSM Nederland, was sinds 1 januari van dit jaar voorzitter van beide organisaties. Kort geleden is bij hem uitgezaaide kanker ontdekt. Volgens de organisatie was er aanvankelijk goede hoop op behandeling, maar bleek vorige week dat het een zeer agressieve en niet meer behandelbare vorm gaat.

Schok

Het nieuws heeft een enorme schok en verslagenheid teweeg gebracht, zegt Deltalinqs in een bericht aan zijn leden. Daarin wordt ook gewezen op de ‘bijzondere start’ van de opvolger van Steven Lak in het jaar dat de wereld kennis maakte met corona. Maar ondanks die omstandigheid had hij snel zijn draai gevonden in de Rotterdamse haven en was hij enthousiast over zijn nieuwe werkomgeving, schrijft Deltalinqs.

Het zestigjarige VVD-lid bracht veel bestuurlijke ervaring mee naar zijn rol als voorman van het Rotterdamse havenbedrijfsleven. Hij was van 2002 tot 2006 in het kabinet-Balkenende I staatssecretaris voor Europese Zaken en tot 2007 in Balkenende III minister voor Bestuurlijke vernieuwing en Koninkrijksrelaties. Hij heeft onder meer de invoering van het burgerservicenummer en de identificatie-app DigiD op zijn naam.

Na zijn politieke carrière werd Nicolaï in 2011 president van DSM Nederland. In die functie was hij mede-oprichter van de Chemelot Campus in 2012 en verantwoordelijk voor de oprichting van de Biotech Campus in Delft. Hij bekleedt een reeks nevenfuncties, waaronder dagelijks bestuurslid van VNO-NCW en commissaris bij de Chemelot Campus. Nicolai’s goede contacten in Den Haag waren een belangrijke reden voor zijn benoeming.

Volgens directeur Bas Janssen is er ‘geen denken aan’ dat het bestuur al op zoek gaat naar een opvolger, al heeft Nicola’s vrouw Hilde laten weten en begrip voor te hebben dat de organisatie verder moet. Janssen en de vice-voorzitters Jos van Winsen (Shell) en Leo Ruijs (ECT) nemen de komende tijd in onderling overleg de taken van Atzo Nicolaï waar.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement