Die heeft een overslagcapaciteit van 1,6 miljoen teu en werd drie jaar geleden door HMM overgenomen van de eveneens Koreaanse failliet gegane containerlijn Hanjin. HMM zegt te verwachten dat de transactie nieuwe lading oplevert, wat erop wijst dat de Fransen een volumegarantie geven.

Prijs

Partijen doen geen mededelingen over de prijs van het aandelenpakket, maar in juni meldde HMM in een mededeling aan de beurs van Seoul dat het voor ongeveer vijftig miljoen dollar een belang in de terminal wilde verkopen. Daarin zei de rederij ook dat de terminal al vijf jaar met verlies draait.

HMM boekte in het eerste kwartaal een verlies van 88 miljoen dollar. Analisten verwachten echter dat de Koreanen in het tweede kwartaal voor het eerst in jaren uit de rode cijfers komen, dankzij hogere vrachttarieven en goedkopere brandstof.