Containers houden haven Luik boven coronawater

Overslagcijfers

Tijdens het eerste halfjaar van 2020 is het overslagvolume in de haven van Luik terugvallen tot 9,3% miljoen ton, 12% minder dan een jaar eerder. Dat is de impact van de Covid-19 pandemie.

Een lichtpuntje was het containervervoer, dat met 17% groeide naar 51.074 teu. Het Luikse havenbestuur laat zich dan ook niet ontmoedigen en handhaaft zijn investeringsplannen voor de periode 2020-2024. Die zijn goed voor ongeveer 18 miljoen euro en betreffen vooral een uitbreiding van de containercapaciteit en vlottere verbindingen met het spoorwegnet. Luik is ook van plan de concessiehouders van haventerreinen te ondersteunen die geraakt zijn door de crisis.

Landbouwproducten

De terugval tijdens het eerste semester was voelbaar in de meeste in Luik aanwezige sectoren. Landbouwproducten vielen met 43% terug, steenkool met 29%, chemische producten met 28%, geraffineerde ertsen en metalen elk met 16% en olieproducten met 10%.

Naast het containervervoer boekte ook de kustvaart vooruitgang. Van januari tot en met juni 2020 deden 787 kustvaarders Luik aan, negen meer dan in dezelfde periode in 2019.

Ze vervoerden overwegend metallurgische producten, ingevoerd vanuit Spanje en Portugal of uitgevoerd met bestemming Verenigd Koninkrijk. Ook hout, recyclagematerialen en afvalstoffen overstegen hun volumes van 2019.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Containers houden haven Luik boven coronawater | NT

Containers houden haven Luik boven coronawater

Overslagcijfers

Tijdens het eerste halfjaar van 2020 is het overslagvolume in de haven van Luik terugvallen tot 9,3% miljoen ton, 12% minder dan een jaar eerder. Dat is de impact van de Covid-19 pandemie.

Een lichtpuntje was het containervervoer, dat met 17% groeide naar 51.074 teu. Het Luikse havenbestuur laat zich dan ook niet ontmoedigen en handhaaft zijn investeringsplannen voor de periode 2020-2024. Die zijn goed voor ongeveer 18 miljoen euro en betreffen vooral een uitbreiding van de containercapaciteit en vlottere verbindingen met het spoorwegnet. Luik is ook van plan de concessiehouders van haventerreinen te ondersteunen die geraakt zijn door de crisis.

Landbouwproducten

De terugval tijdens het eerste semester was voelbaar in de meeste in Luik aanwezige sectoren. Landbouwproducten vielen met 43% terug, steenkool met 29%, chemische producten met 28%, geraffineerde ertsen en metalen elk met 16% en olieproducten met 10%.

Naast het containervervoer boekte ook de kustvaart vooruitgang. Van januari tot en met juni 2020 deden 787 kustvaarders Luik aan, negen meer dan in dezelfde periode in 2019.

Ze vervoerden overwegend metallurgische producten, ingevoerd vanuit Spanje en Portugal of uitgevoerd met bestemming Verenigd Koninkrijk. Ook hout, recyclagematerialen en afvalstoffen overstegen hun volumes van 2019.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement