De terminal operator uit Dubai, een van de zeven emiraten, heeft een intentieverklaring getekend met de oudste bank van Israël, Bank Leumi, ‘om samen te werken om de handel en logistiek in Israël te verbeteren en de handelsstroom tussen Israël en de wijdere regio te bevorderen’. In het stuk worden geen concrete projecten genoemd en het lijkt dan ook vooral bedoeld als basis voor verdere gesprekken.

Zo bevat de verklaring ‘een kader voor samenwerking dat de partijen in staat zal stellen potentiële kansen te onderzoeken, waaronder de ontwikkeling van havens en logistieke activa in Israël’. Verder wordt gerefereerd aan ‘handelsfinancieringsoplossingen om de kapitaalvereisten voor klanten te vereenvoudigen’ en ‘digitale oplossingen in end-to-end logistiek om onvolkomenheden in de supply chain weg te nemen’.

Leumi Bank-topman Hanan Freidman zegt in een persverklaring een ‘gouden kans’ te zien voor samenwerking tussen bedrijven in Israël en de VAE. Volgens hem kan die leiden tot een efficiëntere handel van Israël met het buitenland. Topman sultan Ahmed Bin Sulayem van DP World laat optekenen dat ‘de nieuwe relatie tussen de VAE en Israël kansen biedt om de handel en de welvaart in de regio te vergroten’.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement