Volgens directiewoordvoerder Jan Driessen heeft de – niet door de bonden gesteunde – actie geen invloed gehad op het verloop van de onderhandelingen tussen APM Terminals en Hutchison Ports over de voorgenomen verkoop van de terminal aan de laatste. Hij verwacht dat de bedrijven binnen enkele weken een onderhandelingsakkoord zullen melden.

Vervolgens is het woord aan de ondernemingsraad, die advies over de overname moet uitbrengen. De raad kreeg in een eerder stadium al de toezegging dat in de vier jaar na de overname niemand van de ongeveer 600 werknemers gedwongen wordt ontslagen. Hutchison wil de terminal automatiseren en het personeelsbestand afslanken tot 350 mensen. Dat kan waarschijnlijk via natuurlijk verloop en een aantal regelingen worden opgelost.

Steun

De ondernemingsraad heeft een zeventiende punten tellende lijst met aanvullende vragen op tafel gelegd, waar de komende tijd over gesproken wordt. Voor de overname is instemming van de raad geen vereiste, maar er zal partijen veel aan gelegen zijn om diens steun te verwerven. Indien de raad negatief adviseert, moet de overname een maand worden uitgesteld en kan de OR naar de Ondernemingskamer stappen als de overname dan toch wordt voortgezet. Partijen zullen zo’n scenario willen vermijden.

De actie heeft een week geduurd, maar volgens betrokkenen is het onduidelijk wie er nu eigenlijk achter zat. Er waren geen concrete eisen geformuleerd en niemand meldde zich als actieleider. Driessen houdt het erop dat de ‘de mentaliteit in de haven van een voor allen en allen voor een’ zo’n twintig achtereenvolgende ploegen ertoe heeft aangezet om zich bij de actie aan te sluiten.

Die heeft de terminal wel de nodige lading gekost; zeker vijf schepen weken uit naar andere terminals, waaronder een aantal naar Antwerpen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement