Volgens manager Marlies de Kraauw van A Seal Zeehondenopvang bevestigen de kersverse statistieken dat het goed gaat met de knuffelbaar ogende dieren. De Rotterdamse zeehondenpopulatie nam de laatste tijd voor de kenners al waarneembaar toe. Het lijkt goed toeven in de haven voor de zeehonden, ondanks alle drukte en bedrijvigheid. Dat komt hoofdzakelijk doordat er ook nog genoeg plekken in het havengebied zijn waar zelden mensen komen, met een rijk aanbod aan rustige terreinen met hekken eromheen, zo vertelt De Kraauw. Heel veel diersoorten trekken naar dit soort plekken toe, en zo dus ook de zeeroofdieren, op zoek naar eten.

Duizend kilo vis

Havenbedrijf Rotterdam is trots op zijn zeehondenpopulatie. ‘De zeehonden bij eiland Kleine Beer zijn het visitekaartje van de haven. Ze begroeten alle zeelieden die de haven verlaten of arriveren. De veerboot van Hoek van Holland naar de Maasvlakte maakt elke tocht een ommetje om de passagiers de beesten te laten fotograferen. De zeehonden hebben hier hun plekje gevonden om hun maaltje bij elkaar te jagen en ongestoord te rusten. Ze eten per dag ongeveer 10% van hun lichaamsgewicht aan vis. Dus onze zeehonden verorberen al gauw een paar duizend kilo vis per dag’, aldus adviseur natuur en milieu Robbert Wolf van het havenbedrijf.

Op het strand van de Maasvlakte wordt druk gefilmd voor de film ‘Wild Port of Europe – De Nieuwe Wildernis 2.0’, volgend jaar in de bioscoop te zien, met filmrollen voor twee jonge zeehonden die door verzorgers worden losgelaten.

De film laat zien waar dieren in de haven graag naartoe trekken. Zo zijn er broedende torenvalken in containers te zien en reeën op een zonnepark bij Shell Moerdijk. En dus die twee vrijheidslievende zeehondjes.