Twee vliegen in een klap, moeten ze bij de havenbeheerder gedacht hebben. Door de ettelijke tonnen organisch materiaal uit de vele groengebieden in de haven te bokashiën, hebben we mest in plaats van afval. Dat kan mooi gebruikt worden om het aangeplante gras op de Maasvlakte beter te laten groeien en zo de regelmatig opstekende zandstormen te beteugelen.

Maar wat is bokashi eigenlijk? Enig gegoogle leert dat het vergelijkbaar is met het composteren van organisch afval, maar dan zuurstofloos, ofwel anaeroob. Het inkuilen van gras, wat veel boeren doen om vee in de winter bij te voeren, is een soortgelijk procedé.

Anorganisch materiaal

Het belangrijkste verschil is dat de koolstof bij bokashi in het eindresultaat achterblijft en bij composteren niet. Bokashi wordt pas in de bodem door allerlei organismen in anorganisch materiaal omgezet en zorgt zo voor een drukte van belang onder de grond. Vooral de zogenoemde pendelwormen, die graag op en neer reizen, schijnen er gek op te zijn.

Milieudirecteur Eric van der Schans van het Havenbedrijf noemde het onderhandelen met Nieuwkoopse boeren over het leasen van stikstofrechten om te voorkomen dat de haven op slot gaat een paar weken geleden al ‘een interessante verbreding van het werkterrein’. Dat lijkt hier ook van toepassing te zijn. Je moet wat weten vandaag de dag als havenbeheerder om de boel een beetje aan de gang te houden.

De vraag is of die zich gerealiseerd heeft dat bokashi, letterlijk: vervagen, nóg een typisch Japanse betekenis heeft. Het wordt ook gebruikt voor de wettelijk verplichte censuur waarbij geslachtsdelen in porno onherkenbaar worden gemaakt. Dat wordt meestal gedaan door het beeld op strategische plekken te blurren oftewel te bokashiën. We gaan er van uit dat het Havenbedrijf dat in elk geval niet tot zijn werkterrein rekent.