‘Lng bunkeren? Niets bijzonders in Rotterdam’

Interview

Aanlopen van containerschepen van meer dan 20.000 teu zijn al lang geen nieuws meer. De binnenkomst van de ‘CMA CGM Jacques Saade’ van 23.000 teu was dat wel: het eerste schip in deze klasse dat op lng vaart. Cees Boon, veiligheidsadviseur van Havenbedrijf Rotterdam, vertelt over het belang van deze mijlpaal.

Cees Boon

Hoe is de operatie verlopen?

Goed, dankzij heel veel voorbereiding. Het is de eerste keer dat zoiets op deze schaal is uitgevoerd.

U werkt al meer dan tien jaar aan de overschakeling van bunkerolie op lng. Wat betekent dit moment voor u persoonlijk?

Dit is voor mij de afsluiting van een periode en het begin van een nieuwe. Lng bunkeren is intussen eigenlijk gangbaar werk. Het is gewoon geworden om het in Rotterdam te tanken. We hebben de afgelopen jaren alle infrastructuur neergezet, en dit moment is in wezen een opstap naar nieuwe brandstoffen.

Gangbaar werk? Zoveel schepen varen er toch nog niet op lng?

Er vaart nog maar een klein gedeelte van de schepen op lng, maar je ziet die wel volop naar Rotterdam komen. Het is hier in alle segmenten van de vloot geaccepteerd. Wij zijn daarmee echt een voorloper in een wereldwijde ontwikkeling.

Hoeveel schepen varen er over twintig jaar op deze brandstof?

Tsja, ik heb ook geen kristallen bol. Maar er zijn wel veel rapporten van partijen die heel goede prognoses kunnen maken. Sommigen zeggen 20%, andere 30% van de deepsea-schepen. Dat is een behoorlijk deel van de markt en het laat zien dat er echt een goede toekomst voor deze brandstof is.

Maar is lng niet te duur in verhouding tot bunkerolie?

De investering om je schip aan te passen, is een stuk hoger dan voor traditionele brandstoffen als stookolie en gasolie. De lng-prijs is daar nu nog aan gekoppeld, maar je ziet dat de prijzen inmiddels gaan dalen. Het aanbod op de wereldmarkt stijgt sterk. We zien dat de grote rederijen hun kostenplaatjes rond hebben. Ze geloven in de toekomst van lng en verwachten die extra investeringen terug te kunnen verdienen. Wij gaan ervan uit dat zij de kennis in huis hebben om die berekeningen op een verantwoorde manier te maken.

Is het realistisch om te verwachten dat stookolie uiteindelijk verdwijnt als brandstof in de scheepvaart?

Nee, stookolie in combinatie met nabehandelingstechnieken blijft nog steeds een optie. Daar moet wel bij worden gezegd, dat ook dit waarschijnlijk steeds duurder wordt, omdat het aanbod ervan zal afnemen. Oude schepen hebben die stookolie nog wel nodig, maar we zullen zien dat het aandeel ervan in de wereldvloot heel sterk zal gaan dalen.

Zaak van de lange adem?

Ja, dat gaat wel even duren. Maar we zullen zien dat er voor elk segment in de vloot een oplossing wordt gevonden om op een schonere brandstof over te schakelen.

Wat zit er nog meer in de pijplijn aan alternatieve brandstoffen?

Wat we nu heel duidelijk naar voren zien komen, is methanol, een vorm van alcohol. Dat wordt nu nog grotendeels grijs geproduceerd, maar je kunt het vergroenen door het van biomassa te maken. Er is duidelijk een beweging aan de gang, ook hier in Rotterdam, om bio-ethanol zo te gaan produceren. Er varen al schepen op ethanol en die komen ook naar Rotterdam, dus ook dat is voor ons niets nieuws.

Ammoniak wordt toch ook vaak genoemd?

Ja, er wordt door rederijen en motorenfabrikanten hard gewerkt aan de toepassing van ammoniak.

Maar ammoniak is toch heel gevaarlijk spul?

Ja, dat is de perceptie, maar ammoniak is al lang in ons leven verweven. Het zit in koelkasten, het zit in de koelinstallaties van schepen, om maar wat te noemen. Vissersschepen hebben het aan boord en krijgen het gewoon per tankwagen aangeleverd. Het is ook een gewone grondstof in de industrie. Dus het is er al, en we weten hoe we het moeten behandelen. Het heeft misschien een slechte naam, maar we weten heel goed hoe we het kunnen beheersen.

Iedereen heeft het over waterstof. In hoeverre is dat een oplossing?

Waterstof is zeker een oplossing voor de scheepvaart. In combinatie met brandstofcellen en elektrische aandrijving is het zelfs de heilige graal, omdat het emissieloos is. Nadeel is dat waterstof niet zoveel energie-inhoud heeft, waardoor je er in het deepsea-vervoer op lange afstanden wel erg veel van mee zou moeten nemen. Dat betekent dat je vaker moet bunkeren. Daarmee is het wel een perfecte brandstof voor shortsea-vervoer en voor de binnenvaart, maar voor grote afstanden in het deepsea-vervoer wordt het lastiger. Dat betekent dat we op zoek moeten gaan naar andere manieren om die waterstof aan boord te hebben, bijvoorbeeld in de vorm van een waterstofdrager.

U kunt als veiligheidsadviseur nog even vooruit.

Dat klopt, ik kan nog jaren vooruit. De wereld verandert en ik werk daar graag aan mee.

Bekijk het item van NT TV over lng in de transportsector, met onder meer Cees Boon.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

‘Lng bunkeren? Niets bijzonders in Rotterdam’ | NT

‘Lng bunkeren? Niets bijzonders in Rotterdam’

Interview

Aanlopen van containerschepen van meer dan 20.000 teu zijn al lang geen nieuws meer. De binnenkomst van de ‘CMA CGM Jacques Saade’ van 23.000 teu was dat wel: het eerste schip in deze klasse dat op lng vaart. Cees Boon, veiligheidsadviseur van Havenbedrijf Rotterdam, vertelt over het belang van deze mijlpaal.

Cees Boon

Hoe is de operatie verlopen?

Goed, dankzij heel veel voorbereiding. Het is de eerste keer dat zoiets op deze schaal is uitgevoerd.

U werkt al meer dan tien jaar aan de overschakeling van bunkerolie op lng. Wat betekent dit moment voor u persoonlijk?

Dit is voor mij de afsluiting van een periode en het begin van een nieuwe. Lng bunkeren is intussen eigenlijk gangbaar werk. Het is gewoon geworden om het in Rotterdam te tanken. We hebben de afgelopen jaren alle infrastructuur neergezet, en dit moment is in wezen een opstap naar nieuwe brandstoffen.

Gangbaar werk? Zoveel schepen varen er toch nog niet op lng?

Er vaart nog maar een klein gedeelte van de schepen op lng, maar je ziet die wel volop naar Rotterdam komen. Het is hier in alle segmenten van de vloot geaccepteerd. Wij zijn daarmee echt een voorloper in een wereldwijde ontwikkeling.

Hoeveel schepen varen er over twintig jaar op deze brandstof?

Tsja, ik heb ook geen kristallen bol. Maar er zijn wel veel rapporten van partijen die heel goede prognoses kunnen maken. Sommigen zeggen 20%, andere 30% van de deepsea-schepen. Dat is een behoorlijk deel van de markt en het laat zien dat er echt een goede toekomst voor deze brandstof is.

Maar is lng niet te duur in verhouding tot bunkerolie?

De investering om je schip aan te passen, is een stuk hoger dan voor traditionele brandstoffen als stookolie en gasolie. De lng-prijs is daar nu nog aan gekoppeld, maar je ziet dat de prijzen inmiddels gaan dalen. Het aanbod op de wereldmarkt stijgt sterk. We zien dat de grote rederijen hun kostenplaatjes rond hebben. Ze geloven in de toekomst van lng en verwachten die extra investeringen terug te kunnen verdienen. Wij gaan ervan uit dat zij de kennis in huis hebben om die berekeningen op een verantwoorde manier te maken.

Is het realistisch om te verwachten dat stookolie uiteindelijk verdwijnt als brandstof in de scheepvaart?

Nee, stookolie in combinatie met nabehandelingstechnieken blijft nog steeds een optie. Daar moet wel bij worden gezegd, dat ook dit waarschijnlijk steeds duurder wordt, omdat het aanbod ervan zal afnemen. Oude schepen hebben die stookolie nog wel nodig, maar we zullen zien dat het aandeel ervan in de wereldvloot heel sterk zal gaan dalen.

Zaak van de lange adem?

Ja, dat gaat wel even duren. Maar we zullen zien dat er voor elk segment in de vloot een oplossing wordt gevonden om op een schonere brandstof over te schakelen.

Wat zit er nog meer in de pijplijn aan alternatieve brandstoffen?

Wat we nu heel duidelijk naar voren zien komen, is methanol, een vorm van alcohol. Dat wordt nu nog grotendeels grijs geproduceerd, maar je kunt het vergroenen door het van biomassa te maken. Er is duidelijk een beweging aan de gang, ook hier in Rotterdam, om bio-ethanol zo te gaan produceren. Er varen al schepen op ethanol en die komen ook naar Rotterdam, dus ook dat is voor ons niets nieuws.

Ammoniak wordt toch ook vaak genoemd?

Ja, er wordt door rederijen en motorenfabrikanten hard gewerkt aan de toepassing van ammoniak.

Maar ammoniak is toch heel gevaarlijk spul?

Ja, dat is de perceptie, maar ammoniak is al lang in ons leven verweven. Het zit in koelkasten, het zit in de koelinstallaties van schepen, om maar wat te noemen. Vissersschepen hebben het aan boord en krijgen het gewoon per tankwagen aangeleverd. Het is ook een gewone grondstof in de industrie. Dus het is er al, en we weten hoe we het moeten behandelen. Het heeft misschien een slechte naam, maar we weten heel goed hoe we het kunnen beheersen.

Iedereen heeft het over waterstof. In hoeverre is dat een oplossing?

Waterstof is zeker een oplossing voor de scheepvaart. In combinatie met brandstofcellen en elektrische aandrijving is het zelfs de heilige graal, omdat het emissieloos is. Nadeel is dat waterstof niet zoveel energie-inhoud heeft, waardoor je er in het deepsea-vervoer op lange afstanden wel erg veel van mee zou moeten nemen. Dat betekent dat je vaker moet bunkeren. Daarmee is het wel een perfecte brandstof voor shortsea-vervoer en voor de binnenvaart, maar voor grote afstanden in het deepsea-vervoer wordt het lastiger. Dat betekent dat we op zoek moeten gaan naar andere manieren om die waterstof aan boord te hebben, bijvoorbeeld in de vorm van een waterstofdrager.

U kunt als veiligheidsadviseur nog even vooruit.

Dat klopt, ik kan nog jaren vooruit. De wereld verandert en ik werk daar graag aan mee.

Bekijk het item van NT TV over lng in de transportsector, met onder meer Cees Boon.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement