Antwerpse film maakt havenarbeiders bewust van smokkel

Campagne

De werkgeversorganisaties Cepa en Alfaport en het gemeenschappelijk vakbondsfront voor de haven van Antwerpen hebben de animatiefilm Snel bijverdienen’ uitgebracht. Daarmee willen ze de havenarbeiders en ander havenpersoneel bewust maken van de verleidingen van het drugsgeld.

De film wordt vanaf nu verspreid onder het volledige havenpersoneel en bij planners, expediteurs, scheepsagenten. Het zal ook worden getoond tijdens de opleiding en terugkommomenten voor havenarbeiders die al in dienst zijn. De voorbije dagen werden op sociale media en op diverse bedrijven in de haven al opvallende banners als teaser aangebracht.

Realistisch scenario

‘Het scenario is absoluut niet uit de lucht gegrepen’, zegt Paul Valkeniers, gedelegeerd bestuurder van Cepa. ‘De verhaallijn werd dan ook uitgewerkt in nauw overleg met de sectie Drugs van de federale gerechtelijke politie.’ Het script berust op waargebeurde feiten. Het gaat over een havenarbeider, die door het drugsmilieu wordt benaderd, zich ermee inlaat en uiteindelijk tegen de lamp loopt.

Valkeniers benadrukt dat het absoluut geen probleem is waar alleen havenarbeiders mee zouden te maken hebben. ‘Eender welke havenmedewerker, die bijvoorbeeld toegang heeft tot een terminal of kennis bezit over lading en posities, kan worden benaderd. Het is ook geen probleem dat alleen bij containervervoer voorkomt. Cocaïne wordt ook in allerlei soorten lading of via het schip binnengesmokkeld. Alle havengerelateerde bedrijven moeten op hun hoede zijn.”

Anoniem meldpunt

De film past in de ruimere en langlopende campagne ‘Onze haven drugsvrij’. Daarin kadert ook het anonieme meldpunt waar havenmedewerkers en bedrijven verdachte situaties kunnen doorgeven. De voorbije jaren kwam Antwerpen herhaaldelijk in het nieuws met telkens nieuwe recordvolumes van in beslag genomen drugs. Vermoed wordt echter dat dit slechts een topje van een ijsberg is. Andere indicaties dat in Antwerpen de drugsmokkel een groot probleem is, zijn het toenemend aantal aanslagen en schietpartijen gerelateerd aan personen met een drugsreputatie.

Antwerpse film maakt havenarbeiders bewust van smokkel | NT

Antwerpse film maakt havenarbeiders bewust van smokkel

Campagne

De werkgeversorganisaties Cepa en Alfaport en het gemeenschappelijk vakbondsfront voor de haven van Antwerpen hebben de animatiefilm Snel bijverdienen’ uitgebracht. Daarmee willen ze de havenarbeiders en ander havenpersoneel bewust maken van de verleidingen van het drugsgeld.

De film wordt vanaf nu verspreid onder het volledige havenpersoneel en bij planners, expediteurs, scheepsagenten. Het zal ook worden getoond tijdens de opleiding en terugkommomenten voor havenarbeiders die al in dienst zijn. De voorbije dagen werden op sociale media en op diverse bedrijven in de haven al opvallende banners als teaser aangebracht.

Realistisch scenario

‘Het scenario is absoluut niet uit de lucht gegrepen’, zegt Paul Valkeniers, gedelegeerd bestuurder van Cepa. ‘De verhaallijn werd dan ook uitgewerkt in nauw overleg met de sectie Drugs van de federale gerechtelijke politie.’ Het script berust op waargebeurde feiten. Het gaat over een havenarbeider, die door het drugsmilieu wordt benaderd, zich ermee inlaat en uiteindelijk tegen de lamp loopt.

Valkeniers benadrukt dat het absoluut geen probleem is waar alleen havenarbeiders mee zouden te maken hebben. ‘Eender welke havenmedewerker, die bijvoorbeeld toegang heeft tot een terminal of kennis bezit over lading en posities, kan worden benaderd. Het is ook geen probleem dat alleen bij containervervoer voorkomt. Cocaïne wordt ook in allerlei soorten lading of via het schip binnengesmokkeld. Alle havengerelateerde bedrijven moeten op hun hoede zijn.”

Anoniem meldpunt

De film past in de ruimere en langlopende campagne ‘Onze haven drugsvrij’. Daarin kadert ook het anonieme meldpunt waar havenmedewerkers en bedrijven verdachte situaties kunnen doorgeven. De voorbije jaren kwam Antwerpen herhaaldelijk in het nieuws met telkens nieuwe recordvolumes van in beslag genomen drugs. Vermoed wordt echter dat dit slechts een topje van een ijsberg is. Andere indicaties dat in Antwerpen de drugsmokkel een groot probleem is, zijn het toenemend aantal aanslagen en schietpartijen gerelateerd aan personen met een drugsreputatie.