Ook Italiaanse havens moeten belasting betalen

EU-regels

In navolging van Noord-Europese havens moeten ook Italiaanse havenbeheerders vennootschapsbelasting gaan afdragen. Dat heeft Europees commissaris mededinging Margrethe Vestager laten weten.

Italiaanse havens zijn daarvan nu nog vrijgesteld, maar dat druist in en tegen de EU-regels inzake staatssteun en gelijke concurrentie, aldus Vestager. ‘Dit besluit voor Italië – zoals we dat eerder namen voor Nederland, België en Frankrijk – laat zien dat ongerechtvaardigde vrijstellingen van vennootschapsbelasting voor havens het geklijke speelveld en eerlijke concurrentie verstoren. Ze moeten worden opgeheven’, laat ze weten.

Italië moet de situatie uiterlijk op 1 januari 2022 hebben rechtgezet er ervoor zorgen dat de havenbeheerders vanaf volgend jaar vennootschapsbelasting gaan betalen. De huidige Italiaanse regelgeving dateert van vóór 1958, toen de Europese Economische Gemeenschap werd opgericht. Daarom legt de Europese Commissie geen verplichting op om ruim zestig jaar vrijstelling met terugwerkende kracht te compenseren.

Ook Italiaanse havens moeten belasting betalen | NT

Ook Italiaanse havens moeten belasting betalen

EU-regels

In navolging van Noord-Europese havens moeten ook Italiaanse havenbeheerders vennootschapsbelasting gaan afdragen. Dat heeft Europees commissaris mededinging Margrethe Vestager laten weten.

Italiaanse havens zijn daarvan nu nog vrijgesteld, maar dat druist in en tegen de EU-regels inzake staatssteun en gelijke concurrentie, aldus Vestager. ‘Dit besluit voor Italië – zoals we dat eerder namen voor Nederland, België en Frankrijk – laat zien dat ongerechtvaardigde vrijstellingen van vennootschapsbelasting voor havens het geklijke speelveld en eerlijke concurrentie verstoren. Ze moeten worden opgeheven’, laat ze weten.

Italië moet de situatie uiterlijk op 1 januari 2022 hebben rechtgezet er ervoor zorgen dat de havenbeheerders vanaf volgend jaar vennootschapsbelasting gaan betalen. De huidige Italiaanse regelgeving dateert van vóór 1958, toen de Europese Economische Gemeenschap werd opgericht. Daarom legt de Europese Commissie geen verplichting op om ruim zestig jaar vrijstelling met terugwerkende kracht te compenseren.