Haven Oostende: verhandelde scheepsvolumes met 6% gedaald

Jaarcijfers

Door het coronavirus zijn de verhandelde scheepsvolumes in de haven van Oostende in 2020 met 6% gedaald in vergelijking met het jaar ervoor. Vorig jaar behandelde de haven van Oostende bijna 1,5 miljoen ton lading, tegenover bijna 1,6 miljoen ton in 2019.

In de eerste twee maanden van 2020 steeg het scheepstonnage nog met 20% ten opzichte van dezelfde periode in 2019. Maar de coronacrisis maakte abrupt een einde aan de groei en zette de daling in.

Scheepvaartbewegingen

Tegenover de daling van de tonnages staat de stijging (20%) van de scheepvaartbewegingen. Volgens het havenbedrijf komt dit vooral door de stijging van het aantal werkschepen die Oostende aandeden.

Nu de acht windparken op het Belgische deel van de Noordzee gebouwd zijn, ligt de focus op het onderhoud van de 399 turbines. Het aantal directe tewerkstellingsplaatsen steeg hierdoor met 10% (van 561 naar 622 vaste VTE’s).

Onderwaterdrones

De nieuwe bedrijven die Haven Oostende in 2020 binnenhaalde, werden het afgelopen jaar beperkt gehinderd door de crisis. Zo verkreeg ECA Robotics Belgium, het bedrijf dat onderwaterdrones bouwt voor de Belgisch-Nederlandse Marine, eind 2020 de omgevingsvergunning. In 2021 start de bouw van het productiecentrum in Haven Oostende.

Het complete jaarverslag wordt eind maart, begin april gepubliceerd.

Haven Oostende: verhandelde scheepsvolumes met 6% gedaald | NT

Haven Oostende: verhandelde scheepsvolumes met 6% gedaald

Jaarcijfers

Door het coronavirus zijn de verhandelde scheepsvolumes in de haven van Oostende in 2020 met 6% gedaald in vergelijking met het jaar ervoor. Vorig jaar behandelde de haven van Oostende bijna 1,5 miljoen ton lading, tegenover bijna 1,6 miljoen ton in 2019.

In de eerste twee maanden van 2020 steeg het scheepstonnage nog met 20% ten opzichte van dezelfde periode in 2019. Maar de coronacrisis maakte abrupt een einde aan de groei en zette de daling in.

Scheepvaartbewegingen

Tegenover de daling van de tonnages staat de stijging (20%) van de scheepvaartbewegingen. Volgens het havenbedrijf komt dit vooral door de stijging van het aantal werkschepen die Oostende aandeden.

Nu de acht windparken op het Belgische deel van de Noordzee gebouwd zijn, ligt de focus op het onderhoud van de 399 turbines. Het aantal directe tewerkstellingsplaatsen steeg hierdoor met 10% (van 561 naar 622 vaste VTE’s).

Onderwaterdrones

De nieuwe bedrijven die Haven Oostende in 2020 binnenhaalde, werden het afgelopen jaar beperkt gehinderd door de crisis. Zo verkreeg ECA Robotics Belgium, het bedrijf dat onderwaterdrones bouwt voor de Belgisch-Nederlandse Marine, eind 2020 de omgevingsvergunning. In 2021 start de bouw van het productiecentrum in Haven Oostende.

Het complete jaarverslag wordt eind maart, begin april gepubliceerd.