Kraken Encrochat legt corruptie bij havenbeveiliger Securitas bloot

Smokkel

Dankzij het gekraakte communicatienetwerk Encrochat hebben de politie en het Openbaar Ministerie grootscheepse corruptie bij het beveiligingsbedrijf Securitas in de Rotterdamse haven blootgelegd.

Dat blijkt uit een rapportage van het Algemeen Dagblad, waarin onder meer beschreven wordt dat medewerkers van het bedrijf tot op managementniveau hebben meegewerkt aan het doorlaten van duizenden kilo’s cocaïne. Deze corrupte manager zou op zijn beurt nieuwe medewerkers hebben binnengehaald om de malversaties te vergemakkelijken.

Securitas

De politie blijkt afgelopen zomer al twee werknemers van Securitas gearresteerd te hebben, Azam S. en zijn collega Yasim K. Hoofdverdachte Aril A. zou naar het buitenland zijn gevlucht en nog steeds voortvluchtig zijn. Ze zouden in chats met een of meer drugsbendes over smokkelcontainers hebben gecommuniceerd en bendeleden op bewaakte haventerreinen hebben toegelaten. Werknemers van Securitas hebben het via klokkenluidersplatform Publeaks contact over de zaak gezocht met het AD.

De krant sprak onder meer met medewerkers, advocaten en andere bronnen rond het politieonderzoek. Die vertelden dat leidinggevenden van het bedrijf met opzet corrupte beveiligers aannamen, om de cocaïnesmokkel mogelijk te maken. ‘Iedereen weet dat ze scheef zijn’, zeiden ze over een manager en een planner van het grootste beveiligingsbedrijf in de Rotterdamse haven.

Excessen

Securitas zegt in een reactie de verdenking tegen de medewerkers ‘verschrikkelijk’ te vinden, maar ook zich ‘niet te herkennen in de anonieme aantijgingen die gedaan zijn’. Het bedrijf zegt verder dat elke medewerker wordt gescreend maar dat het desondanks niet kan voorkomen dat zich ‘individuele excessen’ voordoen.

De Nederlandse douane nam vorig jaar in de zeehavens en op Schiphol ruim 48.000 kilo cocaïne in beslag, goed voor een straatwaarde van 2,4 miljard euro. De omvangrijke inbeslagnames beïnvloeden de straatprijs van de drug niet of nauwelijks, wat erop wijst dat er een veelvoud van die hoeveelheid ongehinderd op de markt komt.

Encrochat

De politie kon vorig jaar maandenlang meekijken op Encrochat, waarop Eril A. opereerde onder de schuilnamen Super Legend en Superman. Waarom hij niet aangehouden kon worden, is onduidelijk. In de nacht van 12 op 13 juni meldde een ongeïdentificeerde bron dat het inmiddels opgedoekte bedrijf de activiteiten in verband met het politie-onderzoek zou staken.

Het kraken van de versleutelde berichtendienst leidde tot tientallen onderzoeken en stafzaken. De meeste beruchte zaak was de ontdekking een half jaar geleden van een onderwereldgevangenis in de Brabantse Wouwse Plantage, compleet met ‘martelcontainer’.

Kraken Encrochat legt corruptie bij havenbeveiliger Securitas bloot | NT

Kraken Encrochat legt corruptie bij havenbeveiliger Securitas bloot

Smokkel

Dankzij het gekraakte communicatienetwerk Encrochat hebben de politie en het Openbaar Ministerie grootscheepse corruptie bij het beveiligingsbedrijf Securitas in de Rotterdamse haven blootgelegd.

Dat blijkt uit een rapportage van het Algemeen Dagblad, waarin onder meer beschreven wordt dat medewerkers van het bedrijf tot op managementniveau hebben meegewerkt aan het doorlaten van duizenden kilo’s cocaïne. Deze corrupte manager zou op zijn beurt nieuwe medewerkers hebben binnengehaald om de malversaties te vergemakkelijken.

Securitas

De politie blijkt afgelopen zomer al twee werknemers van Securitas gearresteerd te hebben, Azam S. en zijn collega Yasim K. Hoofdverdachte Aril A. zou naar het buitenland zijn gevlucht en nog steeds voortvluchtig zijn. Ze zouden in chats met een of meer drugsbendes over smokkelcontainers hebben gecommuniceerd en bendeleden op bewaakte haventerreinen hebben toegelaten. Werknemers van Securitas hebben het via klokkenluidersplatform Publeaks contact over de zaak gezocht met het AD.

De krant sprak onder meer met medewerkers, advocaten en andere bronnen rond het politieonderzoek. Die vertelden dat leidinggevenden van het bedrijf met opzet corrupte beveiligers aannamen, om de cocaïnesmokkel mogelijk te maken. ‘Iedereen weet dat ze scheef zijn’, zeiden ze over een manager en een planner van het grootste beveiligingsbedrijf in de Rotterdamse haven.

Excessen

Securitas zegt in een reactie de verdenking tegen de medewerkers ‘verschrikkelijk’ te vinden, maar ook zich ‘niet te herkennen in de anonieme aantijgingen die gedaan zijn’. Het bedrijf zegt verder dat elke medewerker wordt gescreend maar dat het desondanks niet kan voorkomen dat zich ‘individuele excessen’ voordoen.

De Nederlandse douane nam vorig jaar in de zeehavens en op Schiphol ruim 48.000 kilo cocaïne in beslag, goed voor een straatwaarde van 2,4 miljard euro. De omvangrijke inbeslagnames beïnvloeden de straatprijs van de drug niet of nauwelijks, wat erop wijst dat er een veelvoud van die hoeveelheid ongehinderd op de markt komt.

Encrochat

De politie kon vorig jaar maandenlang meekijken op Encrochat, waarop Eril A. opereerde onder de schuilnamen Super Legend en Superman. Waarom hij niet aangehouden kon worden, is onduidelijk. In de nacht van 12 op 13 juni meldde een ongeïdentificeerde bron dat het inmiddels opgedoekte bedrijf de activiteiten in verband met het politie-onderzoek zou staken.

Het kraken van de versleutelde berichtendienst leidde tot tientallen onderzoeken en stafzaken. De meeste beruchte zaak was de ontdekking een half jaar geleden van een onderwereldgevangenis in de Brabantse Wouwse Plantage, compleet met ‘martelcontainer’.