Overslag Groningen Seaports daalt met bijna een kwart

Jaarcijfers

De overslag in Groningen Seaports bedroeg afgelopen jaar ruim 10 miljoen ton. Dat was een forse daling van bijna een kwart ten opzichte van het jaar ervoor, toen de teller uitkwam op 13 miljoen ton. Dat heeft Groningen Seaports bekendgemaakt.

De overslagcijfers in 2020 waren lager dan in 2019 en bleven steken op ruim 10 miljoen ton. Oorzaken van de daling zijn onder meer een eenmalige overslag van materialen voor het dijkverbeteringsproject een jaar ervoor en een verschuiving in de grondstofmix voor de energiebedrijven.

100 hectare

Daarentegen heeft Groningen Seaports goede resultaten behaald als het gaat om terreinuitgifte aan bedrijven. Mede door een totale gronduitgifte van bijna 100 hectare beleefde Groningen Seaports naar eigen zeggen met een omzet van ongeveer 72 miljoen euro en een winstprognose van circa 17 miljoen euro (voor belasting) financieel een goed jaar.

Van de bijna 100 hectare is ongeveer 63 hectare aan terrein uitgegeven aan nieuwe en bestaande bedrijven. Volgens Cas König, ceo van Groningen Seaports, neemt de vraag naar duurzaam geproduceerde (grond)stoffen, geproduceerd door de chemie in Delfzijl, fors toe. De overige hectares werden uitgegeven voor de ontwikkelingen van zonne- en windparken in de Eemshaven en in Delfzijl.

Stikstof

De stikstofcrisis raakte Groningen Seaports harder dan de coronacrisis, zo meldt het havenbedrijf zelf. Ondanks de bereidwilligheid van de provincie Groningen om tot een oplossing te komen voor de industrie, is het einde van de stikstofcrisis volgens König nog niet in zicht. ‘Er is bij bedrijven volop belangstelling voor vestiging in de Eemshaven of Delfzijl in verband met de groene producten en utiliteiten, maar door de onduidelijkheid rond vergunningen stellen ze investeringen uit.’

Op dit moment liggen er voor 2,9 miljard euro investeringen op de plank in het gebied van Groningen Seaports. König wacht met smart op een oplossing, zoals een landelijke stikstofbank waar je stikstofrechten kunt kopen. Dat is volgens de ceo nodig, omdat veel bedrijven die van start willen daarvoor een geringe stikstofruimte nodig hebben.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Overslag Groningen Seaports daalt met bijna een kwart | NT

Overslag Groningen Seaports daalt met bijna een kwart

Jaarcijfers

De overslag in Groningen Seaports bedroeg afgelopen jaar ruim 10 miljoen ton. Dat was een forse daling van bijna een kwart ten opzichte van het jaar ervoor, toen de teller uitkwam op 13 miljoen ton. Dat heeft Groningen Seaports bekendgemaakt.

De overslagcijfers in 2020 waren lager dan in 2019 en bleven steken op ruim 10 miljoen ton. Oorzaken van de daling zijn onder meer een eenmalige overslag van materialen voor het dijkverbeteringsproject een jaar ervoor en een verschuiving in de grondstofmix voor de energiebedrijven.

100 hectare

Daarentegen heeft Groningen Seaports goede resultaten behaald als het gaat om terreinuitgifte aan bedrijven. Mede door een totale gronduitgifte van bijna 100 hectare beleefde Groningen Seaports naar eigen zeggen met een omzet van ongeveer 72 miljoen euro en een winstprognose van circa 17 miljoen euro (voor belasting) financieel een goed jaar.

Van de bijna 100 hectare is ongeveer 63 hectare aan terrein uitgegeven aan nieuwe en bestaande bedrijven. Volgens Cas König, ceo van Groningen Seaports, neemt de vraag naar duurzaam geproduceerde (grond)stoffen, geproduceerd door de chemie in Delfzijl, fors toe. De overige hectares werden uitgegeven voor de ontwikkelingen van zonne- en windparken in de Eemshaven en in Delfzijl.

Stikstof

De stikstofcrisis raakte Groningen Seaports harder dan de coronacrisis, zo meldt het havenbedrijf zelf. Ondanks de bereidwilligheid van de provincie Groningen om tot een oplossing te komen voor de industrie, is het einde van de stikstofcrisis volgens König nog niet in zicht. ‘Er is bij bedrijven volop belangstelling voor vestiging in de Eemshaven of Delfzijl in verband met de groene producten en utiliteiten, maar door de onduidelijkheid rond vergunningen stellen ze investeringen uit.’

Op dit moment liggen er voor 2,9 miljard euro investeringen op de plank in het gebied van Groningen Seaports. König wacht met smart op een oplossing, zoals een landelijke stikstofbank waar je stikstofrechten kunt kopen. Dat is volgens de ceo nodig, omdat veel bedrijven die van start willen daarvoor een geringe stikstofruimte nodig hebben.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement