Havenbedrijf Rotterdam komt vrijdag als een van de laatste grote havens met de definitieve overslagcijfers, maar Alphaliner gaat voor de ranglijst over 2020 uit van een daling met 3,1% tot 14,4 miljoen teu. Daarmee staat de Nederlandse haven net als vorig jaar één plek onder Los Angeles/Long Beach, dat vorig jaar 17,3 miljoen teu verwerkte. Het Amerikaanse havenpaar is daarmee op plek 10 de enige niet-Aziatische speler in de top-25.

Shanghai

Die wordt al jaren aangevoerd door Shanghai, dat vorig jaar een indrukwekkende 43,3 miljoen teu verwerkte. Dankzij een groei van een half procentje wist de Chinese haven de voorsprong op de nummer twee, Singapore, nog iets uit te bouwen. Die leverde 0,9% in en kwam uit op 39,9 miljoen teu. De rest van de top-5 bleef eveneens ongewijzigd: Ningbo-Zhoushan (+4,4%, 28,7 mln teu), Shenzhen (+3%, 26,5 mln teu) en Guangzhou–Nansha (-0,2%, 23,2 mln teu).

Qingdao groeide met bijna 5% tot 22 miljoen teu en steeg daarmee een plek naar de zesde plaats ten koste van het Koreaanse Busan dat de overslag met 0,8% tot 21,8 miljoen teu zag dalen en daardoor naar de zevende plak zakte. De plaatsen acht en negen zijn weer voor Chinese havens: Tianjin (+6,1%, 17,3 mln teu) en Hongkong (-1,9%, 17,9 mln teu), dat ooit de ranglijst aanvoerde, maar nu weer een plek daalt.

Antwerpen

Antwerpen handhaafde zich met een groei van 1,4% en 11,9 miljoen teu op de veertiende plek. Hamburg, de enige andere Europese haven in de top-25, daalt met een, eveneens geschatte, krimp van bijna 6% en 8,8 miljoen teu van de 17de naar de 18de plek. Grootste winnaar is Tanger Med in Marokko, dat dankzij een groei van ruim 20% met 4,8 miljoen teu de lijst op de 24ste plek nieuw binnenkomt.