Het gaat om KoneCranes Gottwald kranen. Ze worden in Antwerpen opgebouwd, waar alle componenten inmiddels zijn gearriveerd. Eén kraan is bestemd voor de vestiging Graanweg Moerdijk, de ander voor  ZHD’s Home  Terminal Dordrecht.

Overslag massagoed

Als ‘grijperkraan’, voor de overslag van massagoed, hebben ze een capaciteit van vijftig ton. Als stukgoedkraan is dat honderd ton. De cabine wordt zes meter hoger geplaatst dan gebruikelijk, zodat de machinist een beter zicht heeft.

ZHD breidt verder zijn vloot uit met een zelfvarende kraan op een ponton, eveneens met een capaciteit van vijftig ton. Die kan in de hele regio Rotterdam-Rijnmond worden ingezet en is door zijn bereik van vijftig meter volgens het bedrijf met name geschikt voor de afhandeling van zogenoemde capesizers, bulkcarriers van zo’n 160.000 ton.