Die bevat een loonsverbetering van 4,5% voor drie jaar plus een premie van 2.150 euro bij goedkeuring van het onderhandelingsresultaat. Het gaat om een reële verbetering aangezien de lonen via de automatische prijscompensatie voor de inflatie worden gecompenseerd. De Rotterdamse haven is een van de weinige sectoren in Nederland die dat systeem kent.

In een gezamenlijke brief aan de leden spreken FNV Havens en CNV Vakmensen van ‘baanbrekende resultaten’. Die worden woensdag ‘covid-proof’ toegelicht in bijeenkomsten met leden. Daarna volgt er een schriftelijke stemming.

Eerder stoppen

De bonden verwijzen daarmee vooral naar de overeengekomen ‘eerder stoppen met werken regeling’ (esmw), waardoor de werknemers op hun 65ste met behoud van pensioen kunnen stoppen. Ze krijgen daartoe vanaf hun 65ste in totaal ongeveer 37.000 euro per jaar. Daar is nog wel toestemming van de fiscus voor nodig. In de brief zeggen de bonden dat ze samen met het bedrijf richting de landelijke politiek zullen optrekken ‘om de fiscale regels hiertoe aan te passen’.

FNV-bestuurder Niek Stam noemt die regeling ‘een voorbeeld van hoe in de Nederlandse arbeidsvoorwaardelijke polder gezamenlijk verantwoordelijkheid wordt genomen’. Die kan wat hem betreft model staat om het pensioenakkoord, waarin de pensioenleeftijd van 65 werd losgelaten, te repareren.

Belasting

Verder zijn er nog afspraken gemaakt om via aanpassing van roosters de belasting van werknemers te verminderen en de beloning te verbeteren. Tot slot is er een intentie-afspraak gemaakt om te onderzoeken of werknemers meer over verschillende functies kunnen rouleren.

De onderhandelingen leken eerder deze maand na acht rondes te zijn vastgelopen, waarop enkele langzaamaanacties werden gehouden. De bonden stelden de directie daarop een verkapt ultimatum door een ‘eindbod’ neer te leggen met het verzoek om daar uiterlijk op 22 maart op te reageren.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding