Zuid-Australië wil in 2025 een grote exporteur van schone energie zijn. De deelstaat hoopt dan jaarlijks vijf keer zoveel stroom op te wekken als het nodig heeft. Nu al komt 60% van de stroom in de deelstaat uit schone bronnen en in 2030 moet dat 100% zijn.

De haven van Rotterdam wil een belangrijke rol spelen in de overstap naar schone energie in Europa. Nu komen er nog veel kolen en olie via de haven binnen, maar waterstof moet in de komende jaren die fossiele brandstoffen gaan vervangen.

Kostbaar

Ondanks dat het kostbaar lijkt om waterstof helemaal vanuit Australië hierheen te halen, denkt directeur Allard Castelein van het havenbedrijf dat dit toch interessant kan zijn. ‘We weten dat de kosten voor het verschepen maar een klein deel van de totale kosten van waterstof zijn.’ Als de waterstof in Australië opgewekt kan worden dankzij energie uit zon en wind, die er ten overvloede zijn, kan dit er toch voor zorgen dat de prijs van de energiedrager ‘zeer concurrerend’ is in Europa.

Zuid-Australië is de eerste niet-nationale overheid waar de haven van Rotterdam mee samenwerkt. Er lopen ook al haalbaarheidsonderzoeken met onder meer IJsland, Portugal, Marokko, Uruguay en landen in het Midden-Oosten.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement