De Maritieme Campus (MCA) is een gepland technologie- en kenniscentrum voor de maritieme sector. CMB wil die vestigen op de voormalige BP-site langs de rechteroever van de Schelde, aan de zuidrand van de stad Antwerpen.

In een eerste fase zouden er een bijna 50 meter hoog onthaalgebouw en diverse loodsen voor onderzoek en ontwikkeling komen. Er is ook een parkeergebouw voorzien, al mikt CMB op lange termijn op personenvervoer over de Schelde en een sterker uitgebouwd openbaar vervoer.

Stikstofimpact

Aanleiding voor het intrekken van de vergunningaanvraag was de uitspraak van de Raad voor Vergunningsbetwistingen over een ander dossier. In die uitspraak vernietigde een rechtbank voor het eerst in België een vergunning alleen omwille van de stikstofimpact.

De uitspraak stelde ook de bestaande wijze van toepassing van de stikstofwetgeving in vraag. CMB, dat voor de MCA al tegenwind kreeg van milieuvereniging Natuurpunt, gaat nu de mogelijke stikstofimpact op de cluster grondig bestuderen voor ze een nieuwe aanvraag indient.

Het is overigens niet de eerste keer dat de vergunningsaanvraag ingetrokken wordt. Het gebeurde ook al in december 2020, maar toen ging het om een kleine aanpassing, over het mogelijke gebruik van een ponton en een loopbrug aan de Schelde.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding