Dit meldt de havenbeheerder, die spreekt van een ‘zeer ambitieus project’ dat gericht is op vermindering van de uitstoot van broeikasgassen door havens ‘en tegelijk hun concurrentiepositie te vrijwaren’. Het programma telt negentien demonstratieprojecten, onder meer op het gebied van groene energie, duurzaam havenontwerp, modal shift en digitale transitie.

De groep telt 46 deelnemers, waarvan bijna de helft Belgisch. Verder nemen onder meer de havens van Barcelona, Constanta en Montreal deel alsmede zeven Nederlandse partijen, overwegend uit het zuiden van het land. Daaronder zijn de gemeente Venlo, TCT Venlo, VDL en de Universiteit Maastricht. Het project gaat dit jaar van start en loopt vijf jaar.

Port of Antwerp dicht zichzelf de rol van ‘pioniershaven’ toe, waar de meeste demonstratieprojecten vorm krijgen en die zal aantonen ‘hoe een echte green port eruit ziet’. Op het programma staan onder meer de introductuie van elektrische voertuigen, waterstof en methanol als brandstoffen, digitale platformen en energiebesparing.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding