De twee bereikten eind 2019 al een principeakkoord, dat vorig jaar al werd goedgekeurd door de ACM. De invloedrijke ondernemingsraad van APMTR stemde enige tijd geleden ook in. Die heeft ondermeer bedongen dat de werknemers een fiks bedrag aan ‘tekengeld’ ontvangen bij de overdracht van de aandelen. Verder is de financiële positie van het toekomstige APMTR onder druk van de raad flink versterkt.

Solvabiliteitsgarantie

Star Classic Investment Ltd., het moederbedrijf van Hutchison Ports NL, heeft een solvabiliteitsgarantie afgegeven en verklaart dat de vennootschap voldoende solvabel en bedrijfsvaardig zal zijn om de volumegaranties de komende jaren te kunnen blijven afhandelen. Maersk, zusterbedrijf van APMT, heeft de garantie afgegeven de eerste vijf jaar na de overname minstens 800.000 deep sea moves per jaar op de terminal te laten afhandelen.

De ondernemingsraad heeft voorts bedongen dat alle ruim 550 CAO-banen tot en met 30 juni 2025 gegarandeerd zijn. Volgens partijen ‘kan APMTR onder de vleugels van HPH-NL/ECT uitgroeien tot een centrale, moderne en toekomstbestendige terminal, in het hart van het samenwerkende HPH-NL/Deltagebied’. Ongeveer twintig boven-CAO werknemers gaan niet mee. Met hen is een vaststellingsovereenkomst gesloten.

Modernisering

APM wijst erop dat de afgelopen periode al veel geld in modernisering is geïnvesteerd, onder meer in nieuwe straddle carriers die onbemand kunnen rijden. HPH wil de terminal, de oudste van Rotterdam, volledig moderniseren en heeft met Havenbedrijf Rotterdam onder meer afspraken gemaakt over vernieuwing van de zeekade. Die wordt daarmee de eerste containerkade in Rotterdam, die wordt vervangen.

HPH spreekt van een een ‘state of the art terminal’ met meer capaciteit, zodat nieuwe ladingpakketten in de Hamburg – Le Havre range kunnen worden aangetrokken. Het bedrijf gaat op korte termijn in onderhandeling gaan met het Havenbedrijf over een langlopende verlenging van de huidige licentie, die na 2025 afloopt.

Lees ook: Definitief groen licht overname APMTR door Hutchison Ports

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement