Met het plan wil FNV op korte termijn de uitstoot van CO2 en ook fijnstof aanpakken. Daarmee is de overlast voor de omgeving binnen vijf jaar “voor het overgrote deel verleden tijd”, aldus bondsbestuurder Roel Berghuis. Bovendien zouden er geen banen geschrapt hoeven te worden bij Tata.

Subsidie

Het plan gaat uit van een investering van 1,4 miljard euro voor de vergroening. De bond verwacht niet dat het Indiase moederbedrijf dat nog uit wil geven aan het voormalige Hoogovens, nu de staalfabriek in IJmuiden te koop staat. ‘En daarom is de steun van de overheid hard nodig. De subsidie die nu naar CO2-opslag gaat, moet wat ons betreft ook kunnen worden ingezet in echte, structurele CO2-vermindering zoals wij die in ons plan benoemen.’

Tata Steel Nederland laat weten het bijzonder te waarderen dat FNV op deze manier haar betrokkenheid toont. Het bedrijf stelt zelf ook bezig te zijn met vergroening en had naar eigen zeggen ook al aan suggesties gedacht die FNV nu oppert. ‘De eerste stap die FNV wil zetten om alternatieven te bestuderen, is het doen van een aanvullende haalbaarheidsstudie. Dat lijkt ons een goed idee en kan dus op onze steun rekenen.’ Tegelijkertijd wil het staalconcern doorgaan met zijn eigen plannen om de CO2-uitstoot terug te brengen.

Verkocht

Onlangs leek het er nog op dat de Nederlandse tak van Tata Steel zou worden verkocht aan het Zweedse SSAB. Maar die branchegenoot zag daar uiteindelijk van af omdat het voor de Zweden waarschijnlijk te duur zou worden om het hoogovencomplex in lijn te brengen met de eigen doelstellingen voor een duurzaam beleid. De Nederlandse vakbonden vonden het jammer dat de partijen niet tot een akkoord waren gekomen. FNV wees er toen op dat de inlijving door de Zweden juist veel kansen op vergroening zou hebben geboden.

Tweede Kamerlid Joris Thijssen van de PvdA noemt het nieuwe plan van FNV ‘echt een doorbraak’. Het zorgt volgens hem voor minder luchtvervuiling, minder uitstoot en behoud van banen. ‘Het is goed voor omwonenden, het klimaat én de werknemers. Alleen het kabinet moet nog om, en helaas is dat nog geen gelopen race. Ik ga de minister oproepen om Tata niet verslaafd te houden aan fossiele brandstoffen, en te kiezen voor deze innovatieve aanpak zodat we echt groen staal kunnen produceren.’

Volgens het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) liggen ‘alle opties voor verduurzaming op tafel’, inclusief de alternatieven die FNV aandraagt. Het ministerie heeft hier ‘nauw overleg’ over met Tata Steel. ‘Daarbij willen we zorgen voor baanbehoud in Nederland en zorgen dat de nodige verduurzamingsslag hier in Nederland gemaakt kan worden.’

Er werken zo’n 9000 mensen bij Tata Steel in IJmuiden. Daarnaast zijn er zo’n 30.000 werknemers bij toeleveranciers voor hun baan afhankelijk van het staalbedrijf.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement