Swissterminal-dochter Alsaceterminal heeft de opdracht voor de exploitatie van de Franse havens Ottmarsheim, Huningue-Village-Neuf en Ile Napoléon verworven. DP World, dat een belang heeft van 44% in Alsaceterminal, ziet daarin een uitgelezen mogelijkheid om zijn netwerk uit te breiden naar Frankrijk.

Nieuwe binnenvaartdiensten

Volgens een woordvoerder van DP World worden in de loop van het jaar nieuwe binnenvaartdiensten ontwikkeld tussen de zeehavens van Rotterdam en Antwerpen enerzijds en de Elzas-havens anderzijds. Ook is het de bedoeling om de Franse zeehavens Fos-sur-Mer en Le Havre via het spoor met de drie havens te verbinden.

DP verwacht dat de regio in het ‘drielandenpunt’ tussen Frankrijk, Zwitserland en Duitsland een belangrijke rol gaat spelen in de uitbreiding van het aantal verbindingen. Manager Rob Harrison, verantwoordelijk voor de uitbreiding van het Europese netwerk spreekt van ‘een ongelooflijk spannende periode’.

De overheidsinstantie Syndicat Mixte des Ports du Sud Alsace (SMO) heeft de concessieovereenkomst voor de havens van Mulhouse-Rhin recentelijk toe aan een publiek-private onderneming die bestaat uit SMO, de Caisse des Dépôts et Consignations en Alsaceteam. De laatste ie weer een joint venture van Swissterminal en de twee Franse zeehavens Marseille en Le Havre en die heeft de exploitatie uitbesteed aan Alsaceterminal.