De bonden willen weten of de ECT’ers  het onderhandelingsresultaat goed genoeg vinden om het in een referendum aan de leden voor te leggen. Als daar niet genoeg steun voor is, ‘zullen we in actie moeten komen’, zeggen ze in een circulaire aan de leden. De poortbijeenkomsten worden gehouden op het moment dat de dagploeg klaar is en de avondploeg opkomt, zodat enige vertraging in de afhandeling van de schepen niet is uitgesloten.

Prijscompensatie

Volgens het in maart bereikte akkoord krijgen de werknemers er de komende vier jaar 4,5% bovenop de prijscompensatie bij, plus dit jaar eenmalig 2150 euro. Verder zijn er onder meer afspraken gemaakt over stoppen met werken met 65 jaar voor de groep vanaf geboortejaar 1960. De bonden presenteerden het akkoord eerder als ‘baanbrekend’ omdat in vrijwel geen enkele andere sector in Nederland afspraken zijn gemaakt over eerder met werken stoppen dan de wettelijke AOW-leeftijd. Die loopt geleidelijk op naar 67 jaar.

Desondanks zien de bonden nog ‘struikelblokken’ omdat ECT niet mee wil gaan in de eis om werknemers vanaf het 58ste vrij te stellen van nachtdiensten. In een brief aan het personeel noemt het bedrijf die eis ‘onbegrijpelijk en onverstandig’ omdat zo’n plotselinge overgang te veel druk op andere leeftijdsgroepen zou leggen. In totaal zou het gaan om zo’n 400 werknemers, die geen nachtdiensten meer hoeven te draaien.

Nachtdiensten

Volgens ECT leidt de eis van de bonden tot een vermindering van zo’n 20% van het aantal voor nachtdiensten beschikbare werknemers. ‘Met het oog op de 24/7 dienstverlening aan onze klantgroepen en op de lange termijn de continuïteit van ons bedrijf kan dit niet’, aldus ECT. Het bedrijf wil daarom vasthouden aan het bestaande systeem om het aantal nachtdiensten voor de leeftijdsgroep 58-62 jaar geleidelijk te verminderen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding