De sanering werd geraamd op 129,5 miljoen euro. Het Rijk, de Provincie Zeeland en North Sea Port hebben de kosten gedeeld. De sanering is binnen het budget uitgevoerd, meldt een woordvoerder van de Provincie Zeeland.

Het havenbedrijf neemt de gronden op in zijn aanbod van vrije bedrijfsterreinen om de haven verder te ontwikkelen. Daan Schalck, ceo van North Sea Port zegt daarbij uit te kijken naar een invulling met duurzame activiteiten. Een woordvoerder van het havenbedrijf laat weten dat er al bedrijven zijn die interesse hebben getoond in de vrijgekomen gronden, maar wil geen namen noemen.

Lange adem

In oktober 2014 werd met de sanering gestart. De directeur van VCB, Dinro Hobbel, zegt dat de sanering een flinke uitdaging was. ‘Mede vanwege de aanwezigheid van verschillende gevaarlijke stoffen zoals fosfor en radioactieve materialen.’

Gedeputeerde van de provincie Zeeland Jo-Annes de Bat zegt dat Thermphos een lange tijd echt een hoofdpijndossier voor de Provincie is geweest. ‘We zijn blij dat de sanering uiteindelijk toch binnen de tijd en het budget is gelukt. Dat was niet mogelijk geweest zonder hulp van het Rijk.

Volgens demissionair staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Stientje van Veldhoven-van der Meer is er 4,5 miljoen euro van het budget overgebleven. Dit resterende bedrag wordt volgens haar verdeeld onder de drie financierende partijen.

Fosfor

De voormalige fosforfabriek kwam in financiële problemen door een verslechtering van de markt voor fosforproducten en de noodzaak om te investeren in installaties. Daardoor ging de fabriek in 2012 failliet.

Na het faillissement bleek het terrein zwaar vervuild te zijn met onder meer fosfor, asbest en radioactief materiaal. Een eerder saneringsprogramma, dat erop gericht was om het terrein in 2016 weer uit te kunnen geven, liep onder meer door ruzie over de verdeling van de kosten vast.

Bovendien bleken de kosten toen veel hoger uit te vallen dan oorspronkelijk geraamd, onder meer doordat de curator had besloten de verwarming van de verwerkingsinstallatie van het fosfor af te schakelen. Daardoor stolde fosforslib in tanks en leidingen, wat de kosten van het verwijderen sterk opjoeg.

De kostbare schoonmaakoperatie kreeg in 2018 een impuls na bemiddeling van voormalig PvdA-leider Diederik Samsom. Die wist de betrokken partijen – Rijk, havenbeheerder North Sea Port (NSP) en de provincie – zover te krijgen om de openstaande rekening te delen.

Bekijk hieronder de timelapse van de sanering.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding