FNV wil aan tafel met terminals over inzet havenwerkers op CER

Container Exchange Route

Vakbond FNV Havens wil overleg met de Rotterdamse containerterminals over de inzet van havenwerkers als chauffeurs op de Container Exchange Route (CER).

Bestuurder Niek Stam heeft de directies van ECT, Rotterdam World Gateway, APM Terminals 1 en 2 en Havenbedrijf Rotterdam uitgenodigd om op 21 of 22 juni aan tafel te  komen. Hij reageert daarmee op het besluit van het Havenbedrijf om de zoektocht naar een leverancier van onbemand vervoer over het banenstelsel op de Maasvlakte te staken. Stam wil afspraken maken ‘over de  tewerkstelling op de CER en over de loon- en arbeidsvoorwaarden’.

Tegen onbemand

De vakbonden zijn altijd tegen onbemand vervoer geweest en reageerden woedend toen het Havenbedrijf daar vorig jaar een tender voor uitschreef. Ze hebben zich van meet af aan op het standpunt gesteld dat het rijden met containertreintjes (multi trailer systems) over de banen tussen de terminals en depots door havenwerkers gedaan moet worden. Daarmee zouden zo’n zeventig arbeidsplaatsen gemoeid zijn.

De betrokken partijen kwamen in 2016 in een sociaal akkoord voor de containersector overeen dat de overslagbedrijven het personeel zouden leveren, maar die afspraak liep na een paar jaar af. Behalve de deepsea terminals wordt daarin ook Kramer Group genoemd als een van de partijen om werknemers te leveren.

Dit bedrijf liet vorige week via een interview in NT weten nog steeds geïnteresseerd te zijn in de tewerkstelling van werknemers op de CER. Adviseur John Verschelden zegt nu af te wachten of Kramer ook aan tafel wordt gevraagd.

Weinig animo

De animo om op de uitnodiging in te gaan, lijkt niet erg groot. Het Havenbedrijf, ECT en RWG zeggen de uitnodiging nog niet te hebben ontvangen, die ook naar een groot aantal media is gestuurd.

Het Havenbedrijf zegt in gesprek te zijn met de deepsea terminals over de ingebruikneming van de CER later dit jaar en wijst erop dat het vervoer door private bedrijven zal worden uitgevoerd. ‘Hoe die dat willen inrichten, is aan hen, niet aan ons’, aldus de havenbeheerder. RWG denkt juist dat het meer ‘iets voor het Havenbedrijf is’.

FNV wil aan tafel met terminals over inzet havenwerkers op CER | NT

FNV wil aan tafel met terminals over inzet havenwerkers op CER

Container Exchange Route

Vakbond FNV Havens wil overleg met de Rotterdamse containerterminals over de inzet van havenwerkers als chauffeurs op de Container Exchange Route (CER).

Bestuurder Niek Stam heeft de directies van ECT, Rotterdam World Gateway, APM Terminals 1 en 2 en Havenbedrijf Rotterdam uitgenodigd om op 21 of 22 juni aan tafel te  komen. Hij reageert daarmee op het besluit van het Havenbedrijf om de zoektocht naar een leverancier van onbemand vervoer over het banenstelsel op de Maasvlakte te staken. Stam wil afspraken maken ‘over de  tewerkstelling op de CER en over de loon- en arbeidsvoorwaarden’.

Tegen onbemand

De vakbonden zijn altijd tegen onbemand vervoer geweest en reageerden woedend toen het Havenbedrijf daar vorig jaar een tender voor uitschreef. Ze hebben zich van meet af aan op het standpunt gesteld dat het rijden met containertreintjes (multi trailer systems) over de banen tussen de terminals en depots door havenwerkers gedaan moet worden. Daarmee zouden zo’n zeventig arbeidsplaatsen gemoeid zijn.

De betrokken partijen kwamen in 2016 in een sociaal akkoord voor de containersector overeen dat de overslagbedrijven het personeel zouden leveren, maar die afspraak liep na een paar jaar af. Behalve de deepsea terminals wordt daarin ook Kramer Group genoemd als een van de partijen om werknemers te leveren.

Dit bedrijf liet vorige week via een interview in NT weten nog steeds geïnteresseerd te zijn in de tewerkstelling van werknemers op de CER. Adviseur John Verschelden zegt nu af te wachten of Kramer ook aan tafel wordt gevraagd.

Weinig animo

De animo om op de uitnodiging in te gaan, lijkt niet erg groot. Het Havenbedrijf, ECT en RWG zeggen de uitnodiging nog niet te hebben ontvangen, die ook naar een groot aantal media is gestuurd.

Het Havenbedrijf zegt in gesprek te zijn met de deepsea terminals over de ingebruikneming van de CER later dit jaar en wijst erop dat het vervoer door private bedrijven zal worden uitgevoerd. ‘Hoe die dat willen inrichten, is aan hen, niet aan ons’, aldus de havenbeheerder. RWG denkt juist dat het meer ‘iets voor het Havenbedrijf is’.