Dit werd woensdag afgesproken tijdens een bezoek van de minister aan North Sea Port.

Volgens het havenbedrijf is het plan om de pijpleidingen aan te leggen in het Belgische deel van het havengebied. Via deze pijpleidingen zullen bedrijven die waterstof, CO2 en warmte produceren, importeren, vervoeren en opslaan, in verbinding kunnen komen met bedrijven die dit als grondstof gebruiken in hun productieprocessen. Hierdoor worden vraag en aanbod op elkaar afgestemd. Het nieuwe netwerk in het Belgische deel zal aangesloten worden op het pijpleidingennetwerk in Nederland.

95 miljoen euro

Volgens de Federale minister van Energie is de chemie- en staalsector de grootste industriële CO2-uitstoter in België. ‘De fabriek van ArcelorMittal in Gent is goed voor 8% van de totale CO2-uitstoot van ons land.’ Vergroening van de industrie is volgens Van der Straeten essentieel voor België om de klimaatdoelstellingen te halen.

In het federale relanceplan heeft de Federale minister 95 miljoen euro voorzien voor waterstof en om een CO2-backbone in de industriële clusters te realiseren. Het federale relanceplan bestaat uit een lijst met projecten die de federale regering wil financieren met geld uit het Europese herstelfonds.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement