Sinds 2013 neemt de hoeveelheid in beslag genomen cocaïne in de havenstad steeds meer toe, bleek eerder dit jaar uit het jaarverslag over 2020 van het ministerie. Vorig jaar werd er met een totale recordvangst van 65 ton veertien keer meer cocaïne in containers gevonden dan acht jaar eerder. Dat komt niet alleen omdat er meer drugs gesmokkeld werden, maar ook omdat de opsporingsmethodes steeds verfijnder worden.

In april maakte het Belgische Openbaar Ministerie bekend in enkele weken bijna 28.000 kilo cocaïne te hebben onderschept in de havenstad, met een straatwaarde van 1,4 miljard euro. Dat gebeurde nadat de politie versleutelde berichten op telefoons van de criminelen had weten te kraken. In totaal werden 48 verdachten opgepakt.

De komende jaren wil België meer in scanners investeren om uiteindelijk alle risicocontainers uit landen van oorsprong als Colombia, Brazilië en Ecuador te kunnen doorlichten.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding