Om de plannen te realiseren roepen de partners het nieuwe kabinet op tot steun en maatwerk bij de inzet van geld uit Nederlandse en Europese fondsen en het beschikbaar stellen van extra financiële hulpmiddelen. Voor de regio heeft verduurzaming prioriteit, want de CO2-uitstoot in het havengebied is met ruim 22 megaton per jaar groot, zo laat het havenbedrijf weten.

De komende vijf jaar willen de industriële bedrijven een reductie van 3,9 megaton CO2 in Zeeland. De doelstellingen van de bedrijven staan in een brief aan de informateur voor het nieuw te vormen kabinet.

Waterstofleiding

Het industriële cluster wil verduurzamen door in te zetten op waterstof en de afvang en opslag van CO2. Daarnaast vraagt de coalitie aandacht voor de ontwikkeling van een waterstofleiding in de regio, meer aanlanding van windenergie en een zwaardere elektriciteitskabel voor het transport van groene stroom. De groene stroom kan gebruikt worden voor de elektrificatie van de bedrijven en de productie van duurzame waterstof in Zeeland.