De AMA-faciliteit zal ongeveer 87,5 kiloton hernieuwbare methanol per jaar produceren door niet-recyclebaar afval om te zetten. Dit staat gelijk aan het afval van 290.000 huishoudens per jaar, dat anders zou worden gestort of verbrand.

Methanol

De biobrandstoffenfabriek wordt gebouwd op BioPark, aldus het havenbedrijf Amsterdam. Dit is een ontwikkelingslocatie in de Amsterdamse haven voor producenten van hernieuwbare brandstoffen. Het havenbedrijf zegt in te zetten op een CO2-reductie van 55% in 2030.

Methanol wordt gebruikt voor het mengen van brandstoffen en is een van de meest gebruikte grondstoffen in de chemie. Ook wordt methanol gezien als duurzame scheeps- en transportbrandstof van de toekomst. De groen geproduceerde methanol van de AMA-fabriek is volgens het havenbedrijf een duurzaam alternatief voor de methanol geproduceerd uit fossiele brandstoffen, zoals steenkool en aardgas.

Naast de fabriek komt er ook een testfaciliteit en een kenniscentrum om de technologie verder door te ontwikkelen en ervaring op te doen met verschillende reststromen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding