Ze gaan samenwerken om dat vanaf 2028 mogelijk te maken. Het zou voor het eerst zijn dat grote containerschepen aan de kade op walstroom draaien. Topman Allard Castelein noemt de samenwerking cruciaal om grootschalige invoering van walstroom te laten slagen. ‘We gaan onze aanpak op elkaar afstemmen. Dat moet leiden tot standaardisering, lagere kosten en versnelling van het gebruik van walstroom met behoud van een gelijk speelveld tussen de havens’, zegt hij.

De vijf havens spreken in een verklaring de intentie uit om walstroom  te gaan aanbieden en een gelijk speelveld te creëren. Daarnaast vragen ze om duidelijke regelgeving, vrijstelling van de energiebelasting en ‘voldoende publieke fondsen’ om de walstroomprojecten te kunnen realiseren.

Rotterdam heeft al op grote schaal walstroomvoorzieningen voor de binnenvaart aangelegd en ook Stena Line in Hoek van Holland en de ligplaats van Heerema in het Calandkanaal zijn inmiddels aangesloten. Een schip dat op walstroom draait, kan zijn dieselgeneratoren uitzetten en produceert dan veel minder stikstof- en CO2-uitstoot.

Ingewikkeld

Havenbedrijf Rotterdam wijst er in een persbericht op dat overschakelen op walstroom ‘ingewikkeld’ is en zonder overheidssteun niet uit kan. Bovendien hebben de meeste zeeschepen nog geen aansluiting voor externe stroom. Voor grote containerschepen is bovendien veel vermogen nodig, zeker als ze veel reefer-aansluitingen hebben.

Veel vermogen maakt installaties complex en duur. Zo was voor de levering van walstroom aan de twee kraanschepen van Heerema de bouw van een transformatorstation van twintig megawatt nodig. De gemeente Rotterdam droeg daar twee miljoen euro aan bij. Havenbedrijf en gemeente Rotterdam kondigden eind vorig jaar een reeks walstroom-projecten aan, waarvoor de komende jaren naar schatting 125 miljoen euro nodig is.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement