‘Maxima’ van Wagenborg bijna gekapseisd in Rotterdamse haven

Lekkage

Het gloednieuwe schip ‘Maxima’ van rederij Wagenborg dreigde woensdagavond in de Rotterdamse haven te kapseizen doordat er water in het ruim was gelopen. Het multipurposeschip ligt inmiddels weer stabiel aan de kade, laat het Havenbedrijf Rotterdam weten.

Het 150 meter lange en 16 meter brede schip ‘Maxima’ is nog geen jaar oud. Het schip is gebouwd door Niestern Sander en vaart onder de Nederlandse vlag.

Oorzaak

Volgens een woordvoerder van het havenbedrijf stond een compartiment van het schip vol met water. ‘Daardoor is het schip scheef komen te liggen.’ Volgens de woordvoerder heeft het ongeval niets te maken met de kwaliteit van het schip.

De rederij geeft de volgende reden voor de oorzaak van de lekkage. ‘Tijdens reparatiewerkzaamheden aan het ballastsysteem heeft zich een onvoorziene situatie voorgedaan waardoor er ballastwater in een pompkamer en zijtank is gelopen.’ Hierdoor is volgens Wagenborg slagzij ontstaan.

‘Het water is weggepompt door een bergingsteam. Er bestaat geen kans op olieverontreiniging daar het ballastwater betreft. De autoriteiten zijn ingelicht.’

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

‘Maxima’ van Wagenborg bijna gekapseisd in Rotterdamse haven | NT

‘Maxima’ van Wagenborg bijna gekapseisd in Rotterdamse haven

Lekkage

Het gloednieuwe schip ‘Maxima’ van rederij Wagenborg dreigde woensdagavond in de Rotterdamse haven te kapseizen doordat er water in het ruim was gelopen. Het multipurposeschip ligt inmiddels weer stabiel aan de kade, laat het Havenbedrijf Rotterdam weten.

Het 150 meter lange en 16 meter brede schip ‘Maxima’ is nog geen jaar oud. Het schip is gebouwd door Niestern Sander en vaart onder de Nederlandse vlag.

Oorzaak

Volgens een woordvoerder van het havenbedrijf stond een compartiment van het schip vol met water. ‘Daardoor is het schip scheef komen te liggen.’ Volgens de woordvoerder heeft het ongeval niets te maken met de kwaliteit van het schip.

De rederij geeft de volgende reden voor de oorzaak van de lekkage. ‘Tijdens reparatiewerkzaamheden aan het ballastsysteem heeft zich een onvoorziene situatie voorgedaan waardoor er ballastwater in een pompkamer en zijtank is gelopen.’ Hierdoor is volgens Wagenborg slagzij ontstaan.

‘Het water is weggepompt door een bergingsteam. Er bestaat geen kans op olieverontreiniging daar het ballastwater betreft. De autoriteiten zijn ingelicht.’

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement