Tijdens de eerste helft van het jaar steeg het containervervoer per spoor met 11%: 255.000 teu tegenover 231.000 teu in dezelfde periode vorig jaar. Dit komt volgens het havenbedrijf grotendeels door de groei van het verkeer op nieuwe trajecten en de toevoeging van nieuwe spoorbestemmingen in het voorjaar.

In het tweede kwartaal ging 70% van het goederenvervoer in containers per spoor, wat volgens het havenbedrijf een record is en ‘mogelijk het hoogste cijfer ooit dat een grote internationale haven heeft gerapporteerd.’

Olieprijzen

De energieproducten, zoals olie, beleefden in het eerste halfjaar van 2021 een volumedaling van 17% tot 9,8 miljoen ton. Dat was vorig jaar in dezelfde periode nog 2 miljoen ton meer. Als verklaring hiervoor geeft het havenbedrijf aan ‘dat de volumes in de eerste helft van 2020 ongewoon hoog waren als gevolg van de lage olieprijzen, terwijl 2021 werd gekenmerkt door een dalende vraag, een turbulente markt en prijsstijgingen.’

De vrachtvolumes voor ro-ro-verkeer van de haven die tussen Europese landen plaatsvindt, steeg in de eerste zes maanden met 14% vergeleken met dezelfde periode vorig jaar: 288.000 tegenover 252.000. Alle bestemmingen in Duitsland, de Benelux en het Verenigd Koninkrijk laten volgens de havenbeheerder een groei zien.

De afhandeling van nieuwe voertuigen in de haven steeg met 38% in het eerste halfjaar in 2021 vergeleken met dezelfde periode vorig jaar: 142.000 tegenover 103.000. Dat is volgens het havenbedrijf voornamelijk het gevolg van ‘de Volvo-bedrijven die verloren terrein heroveren.’

Göteborg

De haven van Göteborg is de grootste haven van Scandinavië. 30% van de Zweedse buitenlandse handel gaat via de haven van Göteborg, evenals de helft van al het containervervoer.

Het is de enige haven in Zweden met de capaciteit om ’s werelds grootste containerschepen te ontvangen. De haven beschikt over 25 treinshuttles die elke dag vertrekken. De haven heeft terminals voor olie, auto’s, ro-ro-verkeer, containers en passagiers.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement