Overslag Hamburg plust 3,8%

Halfjaarcijfers

In het eerste halfjaar van 2021 nam de totale goederenoverslag van de haven in Hamburg met 63,5 miljoen ton (3,8%) toe, ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Foto: HHLA

Ook de containeroverslag zat in de lift, met een stijging van 5,5% tot 4,3 miljoen teu, zo meldt het havenbedrijf.

China en VS

Met afstand de belangrijkste handelspartner van Hamburg, China, was verantwoordelijk voor de groei van de import van Chinese containerlading: 1,3 miljoen teu. Vergeleken met dezelfde periode vorig jaar een groei van 14,2%, aldus het havenbedrijf. De invoer uit de Verenigde Staten, de tweede handelspartner van de Duitse haven, steeg met 5,3% tot 303.000 teu.

De groei in Hamburg is niet net zo sterk als in de omliggende havens van Rotterdam en Antwerpen. De goederenoverslag in Rotterdam steeg afgelopen halfjaar fors, met bijna 6% tot 231,6 miljoen ton. Antwerpen zag het overslagvolume in de eerste zes maanden van dit jaar met 5% groeien tot 120 miljoen ton per jaar.

Spoor

De Hamburgse haven liet een recordcijfer zien voor het containervervoer per spoor. Met 1,4 miljoen teu, een stijging van 11,3% vergeleken met vorig jaar, bereikte het spoorwegnet van de haven een nieuw record.

De overslag van bulkgoederen groeide met 3,3% tot 19,3 miljoen ton. De invoer van erts (+26,3%) was hier de belangrijkste reden voor. De overslag van stukgoed steeg met 4% tot 44,2 miljoen ton.

Elbe

De verdiepte vaargeul in de Elbe heeft ervoor gezorgd dat de haven van Hamburg beter bereikbaar is voor grote containerschepen van de megamax-klasse, die over een capaciteit beschikken van tussen de 18.000 en 24.000 teu. In de eerste helft van 2021 hebben 107 megamax-containerschepen Hamburg aangedaan: een stijging van 24,4%.

Ondanks de positieve cijfers van de haven van Hamburg blijven volgens het havenbedrijf ‘de logistieke uitdagingen voor wereldwijde toeleveringsketens immens.’ Het havenbedrijf noemt als redenen hiervoor ‘het gebrek aan transportcapaciteit, onzekerheden in verband met het verdere verloop van de pandemie en andere gebeurtenissen zoals de recente stranding van de ‘Ever Given’ in het Suezkanaal.’

Het havenbedrijf verwacht dat voor het hele jaar 2021 overslagcijfers van ongeveer 130 miljoen ton en 8,7 miljoen teu haalbaar zijn.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Overslag Hamburg plust 3,8% | NT

Overslag Hamburg plust 3,8%

Halfjaarcijfers

In het eerste halfjaar van 2021 nam de totale goederenoverslag van de haven in Hamburg met 63,5 miljoen ton (3,8%) toe, ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Foto: HHLA

Ook de containeroverslag zat in de lift, met een stijging van 5,5% tot 4,3 miljoen teu, zo meldt het havenbedrijf.

China en VS

Met afstand de belangrijkste handelspartner van Hamburg, China, was verantwoordelijk voor de groei van de import van Chinese containerlading: 1,3 miljoen teu. Vergeleken met dezelfde periode vorig jaar een groei van 14,2%, aldus het havenbedrijf. De invoer uit de Verenigde Staten, de tweede handelspartner van de Duitse haven, steeg met 5,3% tot 303.000 teu.

De groei in Hamburg is niet net zo sterk als in de omliggende havens van Rotterdam en Antwerpen. De goederenoverslag in Rotterdam steeg afgelopen halfjaar fors, met bijna 6% tot 231,6 miljoen ton. Antwerpen zag het overslagvolume in de eerste zes maanden van dit jaar met 5% groeien tot 120 miljoen ton per jaar.

Spoor

De Hamburgse haven liet een recordcijfer zien voor het containervervoer per spoor. Met 1,4 miljoen teu, een stijging van 11,3% vergeleken met vorig jaar, bereikte het spoorwegnet van de haven een nieuw record.

De overslag van bulkgoederen groeide met 3,3% tot 19,3 miljoen ton. De invoer van erts (+26,3%) was hier de belangrijkste reden voor. De overslag van stukgoed steeg met 4% tot 44,2 miljoen ton.

Elbe

De verdiepte vaargeul in de Elbe heeft ervoor gezorgd dat de haven van Hamburg beter bereikbaar is voor grote containerschepen van de megamax-klasse, die over een capaciteit beschikken van tussen de 18.000 en 24.000 teu. In de eerste helft van 2021 hebben 107 megamax-containerschepen Hamburg aangedaan: een stijging van 24,4%.

Ondanks de positieve cijfers van de haven van Hamburg blijven volgens het havenbedrijf ‘de logistieke uitdagingen voor wereldwijde toeleveringsketens immens.’ Het havenbedrijf noemt als redenen hiervoor ‘het gebrek aan transportcapaciteit, onzekerheden in verband met het verdere verloop van de pandemie en andere gebeurtenissen zoals de recente stranding van de ‘Ever Given’ in het Suezkanaal.’

Het havenbedrijf verwacht dat voor het hele jaar 2021 overslagcijfers van ongeveer 130 miljoen ton en 8,7 miljoen teu haalbaar zijn.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement