Toch bijna alle containers ‘Ever Given’ opgehaald

Ondanks vrees voor chaos

Hoewel eerst gevreesd werd dat klanten containers zouden weigeren en voor chaos zouden zorgen, lijken de containers die aan boord zaten van het ‘blokkeer’-schip ‘Ever Given’ nu toch vrijwel allemaal te zijn opgehaald.

Rob Bagchus, woordvoerder van ECT, bevestigt dat de containers van de ‘Ever Given’, ‘op misschien een of twee containers na die zijn blijven staan’, allemaal zijn afgehaald. En die paar achterblijvers, dat kan volgens hem altijd gebeuren. ‘De gang van zaken is niet anders dan normaal.’ Bij de ECT Delta terminal was de ‘Ever Given’ aangemeerd om alle containers met bestemming Rotterdam en Hamburg te lossen.

Een woordvoerder van Transport en Logistiek Nederland (TLN) bevestigt het beeld dat Bagchus schetst. Ook ondernemersorganisatie Evofenedex stelt nog niets te hebben vernomen van verladers die met problemen worstelen.

Van Traa Advocaten beaamt eveneens dat er ‘geen grote toestanden’ zijn geweest en dat er hoogstens nog wat rompslomp is over een niet afgehaalde container. ‘Maar dat is minimaal en je hebt altijd wel een container die blijft staan.’ De containers zijn over het algemeen zonder problemen afgehaald en vrijgesteld, aldus het advocatenkantoor.

Geweigerd

In juli werd nog gewaarschuwd voor een percentage containers dat op voorhand geweigerd zou worden door verladers. Rogier Spoel, beleidsadviseur van Evofenedex, liet toen weten dat sommige verladers containers simpelweg niet zouden willen hebben. ‘Van producten met een beperkte houdbaarheid, zoals groente en fruit maar ook grondstoffen, weten verladers al zeker dat de goederen verlopen zijn.’

Ook alle containers van NedCargo zijn opgehaald, zo laat Marcel van Staaijeren, directeur van Nedcargo Forwarding, weten. ‘We hadden voor drie klanten containers aan boord van de ‘Ever Given’ staan, waaronder een aantal containers met voedingsmiddelen. Het ging gelukkig om voedingsmiddelen met een vrij lange houdbaarheidsdatum, zoals noedels en kruiden. Die we hebben laten keuren om de kwaliteit te waarborgen. De kwaliteit bleek dusdanig dat de goederen nog gewoon geschikt waren voor verkoop.’

Dat de containers nu zo goed als allemaal zijn opgehaald, betekent niet het einde van de soap rondom de ‘Ever Given’. Zo moeten verladers en rederijen nog met elkaar in discussie over het claimvraagstuk. Het gaat hierbij over schades aan goederen of tijdgevoelige producten, zoals inmiddels bedorven fruit.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Toch bijna alle containers ‘Ever Given’ opgehaald | NT

Toch bijna alle containers ‘Ever Given’ opgehaald

Ondanks vrees voor chaos

Hoewel eerst gevreesd werd dat klanten containers zouden weigeren en voor chaos zouden zorgen, lijken de containers die aan boord zaten van het ‘blokkeer’-schip ‘Ever Given’ nu toch vrijwel allemaal te zijn opgehaald.

Rob Bagchus, woordvoerder van ECT, bevestigt dat de containers van de ‘Ever Given’, ‘op misschien een of twee containers na die zijn blijven staan’, allemaal zijn afgehaald. En die paar achterblijvers, dat kan volgens hem altijd gebeuren. ‘De gang van zaken is niet anders dan normaal.’ Bij de ECT Delta terminal was de ‘Ever Given’ aangemeerd om alle containers met bestemming Rotterdam en Hamburg te lossen.

Een woordvoerder van Transport en Logistiek Nederland (TLN) bevestigt het beeld dat Bagchus schetst. Ook ondernemersorganisatie Evofenedex stelt nog niets te hebben vernomen van verladers die met problemen worstelen.

Van Traa Advocaten beaamt eveneens dat er ‘geen grote toestanden’ zijn geweest en dat er hoogstens nog wat rompslomp is over een niet afgehaalde container. ‘Maar dat is minimaal en je hebt altijd wel een container die blijft staan.’ De containers zijn over het algemeen zonder problemen afgehaald en vrijgesteld, aldus het advocatenkantoor.

Geweigerd

In juli werd nog gewaarschuwd voor een percentage containers dat op voorhand geweigerd zou worden door verladers. Rogier Spoel, beleidsadviseur van Evofenedex, liet toen weten dat sommige verladers containers simpelweg niet zouden willen hebben. ‘Van producten met een beperkte houdbaarheid, zoals groente en fruit maar ook grondstoffen, weten verladers al zeker dat de goederen verlopen zijn.’

Ook alle containers van NedCargo zijn opgehaald, zo laat Marcel van Staaijeren, directeur van Nedcargo Forwarding, weten. ‘We hadden voor drie klanten containers aan boord van de ‘Ever Given’ staan, waaronder een aantal containers met voedingsmiddelen. Het ging gelukkig om voedingsmiddelen met een vrij lange houdbaarheidsdatum, zoals noedels en kruiden. Die we hebben laten keuren om de kwaliteit te waarborgen. De kwaliteit bleek dusdanig dat de goederen nog gewoon geschikt waren voor verkoop.’

Dat de containers nu zo goed als allemaal zijn opgehaald, betekent niet het einde van de soap rondom de ‘Ever Given’. Zo moeten verladers en rederijen nog met elkaar in discussie over het claimvraagstuk. Het gaat hierbij over schades aan goederen of tijdgevoelige producten, zoals inmiddels bedorven fruit.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement