CO2-uitstoot Rotterdam in 2020 met 10% gedaald

3 Mton minder

De totale uitstoot van CO2 is in Rotterdam in 2020 met 10 procent gedaald ten opzichte van het jaar ervoor, zo staat in de vrijdag gepubliceerde CO2-monitor van milieudienst DCMR. Die daling is groter dan verwacht, aldus de gemeente Rotterdam.

De totale CO2-uitstoot in Rotterdam in 2020 was 26,2 Mton, 3 Mton minder dan in 2019. In 2019 bedroeg de daling nog 3 procent. De afname in 2020 komt grotendeels door de coronacrisis, aangezien daardoor het wegverkeer en de productie bij raffinaderijen en chemie is afgenomen. Er was ook minder uitstoot vanwege een langdurige storing bij de Riverstone kolencentrale. Daarnaast wordt er in Rotterdam meer gebruik gemaakt van zonne- en windenergie voor onder meer huizen en kantoren.

Fossiel afbouwen

De Rotterdamse wethouder Arno Bonte (Duurzaamheid) noemt klimaatverandering een realiteit die afgelopen zomer nog dichterbij is gekomen, met de bosbranden in Zuid-Europa en de overstromingen in Limburg. “We zetten daarom als Rotterdam alles op alles om onze fossiele economie zo snel mogelijk af te bouwen en de duurzame economie een boost te geven.”

In 2019 hebben zo’n honderd partijen het Rotterdams Klimaatakkoord afgesloten om met lokale plannen klimaatverandering aan te pakken. Het doel is om in 2030 de CO2-uitstoot gehalveerd te hebben ten opzichte van 2017, onder de 12.000 kiloton. Om dat voor elkaar te krijgen worden er onder andere windmolenparken aangelegd, krijgen daken zonnepanelen en wordt er in de haven gebruik gemaakt van walstroom.

CO2-uitstoot Rotterdam in 2020 met 10% gedaald | NT

CO2-uitstoot Rotterdam in 2020 met 10% gedaald

3 Mton minder

De totale uitstoot van CO2 is in Rotterdam in 2020 met 10 procent gedaald ten opzichte van het jaar ervoor, zo staat in de vrijdag gepubliceerde CO2-monitor van milieudienst DCMR. Die daling is groter dan verwacht, aldus de gemeente Rotterdam.

De totale CO2-uitstoot in Rotterdam in 2020 was 26,2 Mton, 3 Mton minder dan in 2019. In 2019 bedroeg de daling nog 3 procent. De afname in 2020 komt grotendeels door de coronacrisis, aangezien daardoor het wegverkeer en de productie bij raffinaderijen en chemie is afgenomen. Er was ook minder uitstoot vanwege een langdurige storing bij de Riverstone kolencentrale. Daarnaast wordt er in Rotterdam meer gebruik gemaakt van zonne- en windenergie voor onder meer huizen en kantoren.

Fossiel afbouwen

De Rotterdamse wethouder Arno Bonte (Duurzaamheid) noemt klimaatverandering een realiteit die afgelopen zomer nog dichterbij is gekomen, met de bosbranden in Zuid-Europa en de overstromingen in Limburg. “We zetten daarom als Rotterdam alles op alles om onze fossiele economie zo snel mogelijk af te bouwen en de duurzame economie een boost te geven.”

In 2019 hebben zo’n honderd partijen het Rotterdams Klimaatakkoord afgesloten om met lokale plannen klimaatverandering aan te pakken. Het doel is om in 2030 de CO2-uitstoot gehalveerd te hebben ten opzichte van 2017, onder de 12.000 kiloton. Om dat voor elkaar te krijgen worden er onder andere windmolenparken aangelegd, krijgen daken zonnepanelen en wordt er in de haven gebruik gemaakt van walstroom.