Kraanmachinist Ad Paans gaf het verlossende woord in het Algemeen Dagblad (AD). Hij was op een schip van Boskalis bezig met het opschonen van de waterpartij en trof een enorme lading grind aan die een tijdje terug precies op de plek van het vermeende Rijnhavenmonster was gestort.

Het ‘monster’ dat voor vreemde bewegingen in het Rijnhavenwater zorgde, had de media tot dan toe flink beziggehouden, maar hun observaties hadden alleen maar voor meer wilde verhalen gezorgd. Van een krokodil of zeehond tot een stuk vlonder of steiger. Aangezien de studenten aan hun nieuwe studiejaar begonnen waren, werd ook een studentengrap niet uitgesloten.

Paans legde aan het AD uit hoe het komt dat het grind op een plek blijft liggen en zich niet over het hele water verspreid. Dat er telkens bij eb én in dezelfde zone een ogenschijnlijk monsterlijke gedaante opdook, kon hij wel verklaren. ‘Er is in het verleden veel grind in die hoek gedumpt’, weet de kraanmachinist. ‘Daar lag de haven vol mee en daardoor was er niet genoeg diepte voor een hopperzuiger.’ Volgens Paans is ter plekke 400 à 500 ton in een stuk of zes ladingen gestort langs de kade bij Hogeschool Inholland, het onderwijsinstituut dat tegenover de Rijnhaven ligt.

Iets levends

Maar waarom beweegt het water toch alsof er iets levends in zwemt? Volgens Paans is het zo, dat bij heel laag water de top van die grindberg net boven het water uit komt. ‘Je ziet dan zo’n ruggetje van steen. En door de golfslag lijkt het dan alsof de boel beweegt.’

Dat het mysterie zo snel is opgelost, is wel een gemis voor het Rotterdamse toerisme, want mythes scoren goed bij toeristen. In Schotland wordt goud geld verdiend aan mensen die bij het meer van Loch Ness het daar nooit geïdentificeerde ‘monster’ hopen te spotten.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement