‘De vondst is heel bijzonder’, meldt het Havenbedrijf Rotterdam opgetogen. Onderzoekers hebben de oesters zowel aan een kademuur als op de havenbodem aangetroffen, in een gemiddelde dichtheid van acht oesters per vierkante meter. ‘Vrij veel’, zo lezen we in een persbericht van het Havenbedrijf.

Delicatesse

Gek is het niet, dat de platte oester al meer dan een eeuw uit de Nederlandse wateren verdwenen was. Vooral onder de Zeeuwen bouwde het weekdier in de loop der eeuwen een reputatie op als delicatesse, en zij staken ook fijnproevers elders in het land aan. De echte liefhebber weet: bereiding is niet nodig, een beetje citroen erop en klaar is Kees.

De platte oester is overigens niet alleen vanwege het culinaire gehalte een bijzonder dier. Ook zeebiologen vergapen zich aan het beestje. Wist u bijvoorbeeld dat de oesters tijdens hun leven nogal eens van geslacht veranderen? Bij geboorte zijn ze een jongetje, om na ongeveer drie jaar te veranderen in een vrouwtje. Later in hun leven worden de vrouwtjes weer mannetjes, waarna ze op een leeftijd van een jaar of dertig het loodje leggen.

Blij verrast

Boudewijn Siemons, coo van het Havenbedrijf Rotterdam, is blij verrast met de komst van de schelpbewoners. ‘Er waren natuurlijk al duidelijk signalen dat het goed gesteld is met het maritieme milieu in de haven. Onderzoek naar de aanwezigheid van vis wees daarop. Deze nieuwe vondst bevestigt dat een haven heel goed samen kan gaan met een rijke biodiversiteit onder water. We doen ons best doen om die combinatie verder te verbeteren.’

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding