Eind 2022 wordt de knoop doorgehakt of het netwerk er daadwerkelijk komt, omdat dan de noodzakelijke investeringsbesluiten genomen moeten worden.

Volgens het havenbedrijf moet dit zogenaamde Hydrogen Delta Network NL de komende jaren gestalte krijgen. Daarna volgt de aansluiting van de regionale infrastructuur aan de landelijke Nederlandse en Belgische waterstofinfrastructuur. Gasunie liet in juli al weten miljarden te gaan steken in onder meer het aanleggen van een waterstofnetwerk in Nederland.

Momenteel is volgens de havenbeheerder het Zeeuwse industriële cluster, met 520.000 ton per jaar, goed voor 35% van de vraag naar waterstof in Nederland.

Hydrogen Delta Network NL

Hydrogen Delta Network NL, het regionale transportnetwerk voor waterstof in Zeeland, wil de vraag naar en het aanbod van waterstof door bedrijven in de Zeeuwse regio faciliteren. De specifieke activiteiten, wensen en eisen voor vraag en aanbod inzake capaciteit en volume worden in kaart gebracht, aldus het havenbedrijf. Op basis van de uitkomsten hiervan wordt begin 2022 bepaald hoe het regionale waterstofnetwerk eruit komt te zien.

Gelijktijdig met de ontwikkeling van het Zeeuwse waterstofnetwerk ontwikkelt North Sea Port samen met gastransportbedrijf Fluxys en ArcelorMittal een vergelijkbaar regionaal netwerk in België. Eind 2025 zal de waterstofinfrastructuur in de deltaregio gereed zijn.

Naar verwachting wordt het Zeeuwse netwerk in 2027 verbonden met de landelijke waterstofinfrastructuur die Gasunie in Nederland zal ontwikkelen. Deze zogenoemde backbone zal niet alleen de Nederlandse industriële clusters met elkaar verbinden, maar ook verbindingen hebben met de waterstofopslag in Noord-Nederland, Duitsland en andere delen van België.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement