Het gaat om de bouw van een installatie voor direct gereduceerd ijzer (DRI), met een capaciteit van 2,5 miljoen ton, en twee elektrische ovens. Deze zullen in Gent parallel met een hoogoven werken die afvalhout en plastics gebruikt als alternatief voor fossiele koolstof. Een hoogoven is een installatie waarin ijzererts en koolstof gemengd en verhit worden, waardoor via een aantal chemische reacties vloeibaar ijzer ontstaat. Daarin is een percentage koolstof opgelost dat vervolgens kan worden afgetapt. ArcelorMittal Belgium, dat onderdeel uitmaakt van de ArcelorMittal-Group, zegt met de vernieuwde fabriek de CO2-uitstoot tegen 2030 met ongeveer 3,9 miljoen ton per jaar te willen verminderen.

ArcelorMittal Belgium verwacht zodoende een belangrijke bijdrage te kunnen leveren aan de concernbrede ambitie om de CO2-emissie-intensiteit met 35% te verminderen tegen 2030 en koolstofneutraal te worden tegen 2050.

De steun van zowel de Belgische als de Vlaamse regering voor dit project is volgens de staalproducent ‘van cruciaal belang gezien de aanzienlijke kosten die gepaard gaan met de overgang naar een koolstofneutrale staalproductie’. De goedkeuring van de Europese Commissie voor de financiële steun zal ook nodig zijn, laat het bedrijf weten.

Hoogoven

Een DRI-installatie gebruikt aardgas en uiteindelijk mogelijk waterstof, in plaats van steenkool, om ijzererts te reduceren, wat volgens de staalproducent leidt tot ‘een grote vermindering van de CO2-uitstoot in vergelijking met de productie van staal door hoogovens. De twee elektrische ovens smelten het direct gereduceerd ijzer en het staalschroot, dat vervolgens in de staalfabriek zal worden omgevormd tot plakken en verder zal worden verwerkt tot eindproducten’.

Het overstappen op de DRI-installatie en elektrische ovens gebeurt niet gelijk nadat de bouw is afgerond, aldus de staalgigant. ‘Zodra de DRI-installatie en elektrische ovens gebouwd zijn, is er een overgangsperiode waarin de productie geleidelijk van hoogoven A naar de DRI-installatie en elektrische ovens verschuift, waarna hoogoven A zal worden gesloten omdat deze het einde van zijn levensduur zal hebben bereikt.’

De DRI-installatie gaat functioneren naast hoogoven B, die maart dit jaar nog is vernieuwd na een aanzienlijke investering van 195 miljoen euro.

Mijlpaal

ArcelorMittal is ‘s werelds grootste staal- en mijnbouwbedrijf en heeft staalproductiefaciliteiten in zeventien verschillende landen.

In 2020 had ArcelorMittal een omzet van 53,3 miljard dollar en een productie van ruw staal van 71,5 miljoen ton. De ijzerertsproductie van het bedrijf bedroeg dat jaar 58 miljoen ton.

Manfred Van Vlierberghe, de ceo van ArcelorMittal Belgium, zegt dat de staalproducent ‘blijft investeren om koploper te blijven in de klimaattransitie. Dit project van 1,1 miljard euro is een belangrijke mijlpaal in ons decarbonisatieproces’.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement