Fluxys ziet vraag naar lng toenemen

lng-terminal

Tijdens het eerste halfjaar van 2021 stroomde er zowat 10% minder aardgas door de transportleidingen van Fluxys Belgium dan een jaar eerder. Maar het scheepvaartverkeer vanaf en naar de lng-terminal in Zeebrugge behield wel het niveau van 2020 en almaar meer tankwagens kloppen er aan om lng te tanken.

De aardgasafname van de rechtstreeks op het transportnet aangesloten industriële bedrijven daalde met ongeveer 5%, terwijl dat van de aardgasgestookte elektriciteitscentrales in erg beperkte mate toenam.

Op de lng-terminal nam het aantal grote schepen dat er aanmeerde voor overslag van schip tot schip af, maar beduidend meer kleine schepen kwamen er lng laden. Ook qua losbeurten nam het aantal grote schepen af, maar tegelijk kwamen er voor het eerst ook diverse kleine schepen aan de kade om te lossen.

Begin 2021 werd de aangeboden hervergassingscapaciteit van ongeveer 10,5 GWh/u volledig geboekt. Op die basis nam Fluxys de definitieve investeringsbeslissing om op de lng-terminal de nodige bijkomende infrastructuur te bouwen.

3200 lng-opleggers

De eerste helft van 2021 toonde ook een scherpe stijging van de vraag naar lng als koolstofarme brandstof voor schepen en vrachtwagens. De lng-terminal laadde in totaal 3.200 lng-opleggers, bijna het dubbele als in dezelfde periode vorig jaar. Fluxys verwacht dat het aantal laadbeurten dit jaar nog tot ongeveer 6.000 zal stijgen.

Met de huidige volume-opnames bereiken de bestaande trucklaadstations op de terminal stilaan hun maximumcapaciteit. Bovendien is er een sterke marktinteresse om in de toekomst nog aanzienlijk meer laadbeurten te boeken. Daarom worden op de site vier extra trucklaadstations gebouwd. Op die manier zal de markt op voldoende laadcapaciteit kunnen blijven rekenen om aan de stijgende vraag te voldoen. De nieuwe trucklaadstations zullen commercieel beschikbaar zijn in 2024.

Bio-lng

Sinds vorig jaar is de lng-terminal officieel gecertificeerd om bio-lng beschikbaar te stellen. Dat is koolstofneutraal en biedt zowel vrachtvervoersbedrijven als rederijen de mogelijkheid de stap naar volledige decarbonisering te zetten. In samenspraak met de markt en de Belgische federale energieregulator Creg is hiervoor een gereguleerd dienstenpakket in ontwikkeling. Fluxys verwacht dat zijn klanten binnenkort capaciteit voor bio-lng kunnen boeken.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Fluxys ziet vraag naar lng toenemen | NT

Fluxys ziet vraag naar lng toenemen

lng-terminal

Tijdens het eerste halfjaar van 2021 stroomde er zowat 10% minder aardgas door de transportleidingen van Fluxys Belgium dan een jaar eerder. Maar het scheepvaartverkeer vanaf en naar de lng-terminal in Zeebrugge behield wel het niveau van 2020 en almaar meer tankwagens kloppen er aan om lng te tanken.

De aardgasafname van de rechtstreeks op het transportnet aangesloten industriële bedrijven daalde met ongeveer 5%, terwijl dat van de aardgasgestookte elektriciteitscentrales in erg beperkte mate toenam.

Op de lng-terminal nam het aantal grote schepen dat er aanmeerde voor overslag van schip tot schip af, maar beduidend meer kleine schepen kwamen er lng laden. Ook qua losbeurten nam het aantal grote schepen af, maar tegelijk kwamen er voor het eerst ook diverse kleine schepen aan de kade om te lossen.

Begin 2021 werd de aangeboden hervergassingscapaciteit van ongeveer 10,5 GWh/u volledig geboekt. Op die basis nam Fluxys de definitieve investeringsbeslissing om op de lng-terminal de nodige bijkomende infrastructuur te bouwen.

3200 lng-opleggers

De eerste helft van 2021 toonde ook een scherpe stijging van de vraag naar lng als koolstofarme brandstof voor schepen en vrachtwagens. De lng-terminal laadde in totaal 3.200 lng-opleggers, bijna het dubbele als in dezelfde periode vorig jaar. Fluxys verwacht dat het aantal laadbeurten dit jaar nog tot ongeveer 6.000 zal stijgen.

Met de huidige volume-opnames bereiken de bestaande trucklaadstations op de terminal stilaan hun maximumcapaciteit. Bovendien is er een sterke marktinteresse om in de toekomst nog aanzienlijk meer laadbeurten te boeken. Daarom worden op de site vier extra trucklaadstations gebouwd. Op die manier zal de markt op voldoende laadcapaciteit kunnen blijven rekenen om aan de stijgende vraag te voldoen. De nieuwe trucklaadstations zullen commercieel beschikbaar zijn in 2024.

Bio-lng

Sinds vorig jaar is de lng-terminal officieel gecertificeerd om bio-lng beschikbaar te stellen. Dat is koolstofneutraal en biedt zowel vrachtvervoersbedrijven als rederijen de mogelijkheid de stap naar volledige decarbonisering te zetten. In samenspraak met de markt en de Belgische federale energieregulator Creg is hiervoor een gereguleerd dienstenpakket in ontwikkeling. Fluxys verwacht dat zijn klanten binnenkort capaciteit voor bio-lng kunnen boeken.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement