Beelen komt met nieuwe claim tegen Havenbedrijf Amsterdam

Haven Amsterdam

Voormalig sloopkoning Wim Beelen en nieuwe eigenaar van het Amsterdamse ADM-terrein heeft opnieuw een claim gestuurd naar het Havenbedrijf Amsterdam. Na de eerdere eis voor een schadevergoeding van 130 miljoen euro vordert hij nu de sloop van het Technisch Centrum Nautisch Beheer van het havenbedrijf.

Blijkens een deurwaardersexploot, dat door De Telegraaf is ingezien, wil Beelen nieuwe havendokken aanleggen op het terrein voor scheepsbouwgebonden werkzaamheden. Het probleem daarbij is dat het aanpalende havenkantoor in de weg zit voor een toegang voor toekomstige schepen naar het Noordzeekanaal. Dat moet dan ook verdwijnen, stelt hij in de brief.

Het kantoor staat op gemeentegrond, maar volgens Beelen blijkt uit de ruim vijftig jaar oude eerste notariële leveringsakte van de ADM-werf dat het gebied waarop het pand staat is aangemerkt als een ’recht van overpad-achtige’ omgeving voor toekomstige droogdokken van ADM. Hij eist dan ook dat de grond binnen twee jaar wordt vrijgemaakt door het havenbedrijf anders kunnen schepen vanaf het Noordzeekanaal de nieuw te bouwen dokken niet bereiken.

Schadevergoeding

Havenbedrijf Amsterdam zegt inderdaad een claim te hebben ontvangen van Beelen, maar wil verder geen toelichting geven. Enkele weken geleden stuurde de ondernemer een schadeclaim van 130 miljoen euro naar het havenbedrijf en haar aandeelhouder, de gemeente Amsterdam.

Het ging daarbij onder meer om nog te innen huurpenningen voor het aanleggen van zogeheten ketelschepen in de wateren van het ADM-terrein. In afwachting van de uitkomsten van een mediation traject zou het Amsterdamse havenbedrijf rekening houden met een vergoeding van 1,7 miljoen euro.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Beelen komt met nieuwe claim tegen Havenbedrijf Amsterdam | NT

Beelen komt met nieuwe claim tegen Havenbedrijf Amsterdam

Haven Amsterdam

Voormalig sloopkoning Wim Beelen en nieuwe eigenaar van het Amsterdamse ADM-terrein heeft opnieuw een claim gestuurd naar het Havenbedrijf Amsterdam. Na de eerdere eis voor een schadevergoeding van 130 miljoen euro vordert hij nu de sloop van het Technisch Centrum Nautisch Beheer van het havenbedrijf.

Blijkens een deurwaardersexploot, dat door De Telegraaf is ingezien, wil Beelen nieuwe havendokken aanleggen op het terrein voor scheepsbouwgebonden werkzaamheden. Het probleem daarbij is dat het aanpalende havenkantoor in de weg zit voor een toegang voor toekomstige schepen naar het Noordzeekanaal. Dat moet dan ook verdwijnen, stelt hij in de brief.

Het kantoor staat op gemeentegrond, maar volgens Beelen blijkt uit de ruim vijftig jaar oude eerste notariële leveringsakte van de ADM-werf dat het gebied waarop het pand staat is aangemerkt als een ’recht van overpad-achtige’ omgeving voor toekomstige droogdokken van ADM. Hij eist dan ook dat de grond binnen twee jaar wordt vrijgemaakt door het havenbedrijf anders kunnen schepen vanaf het Noordzeekanaal de nieuw te bouwen dokken niet bereiken.

Schadevergoeding

Havenbedrijf Amsterdam zegt inderdaad een claim te hebben ontvangen van Beelen, maar wil verder geen toelichting geven. Enkele weken geleden stuurde de ondernemer een schadeclaim van 130 miljoen euro naar het havenbedrijf en haar aandeelhouder, de gemeente Amsterdam.

Het ging daarbij onder meer om nog te innen huurpenningen voor het aanleggen van zogeheten ketelschepen in de wateren van het ADM-terrein. In afwachting van de uitkomsten van een mediation traject zou het Amsterdamse havenbedrijf rekening houden met een vergoeding van 1,7 miljoen euro.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement