Het gaat bij het plan voor een Dutch Superyacht Tech Campus op het ruim 43 hectare grote terrein. Op de plek kunnen straks ook refits en onderhoudsbeurten van superjachten worden uitgevoerd, zowel van particuliere eigenaren als van andere werven.

Beelen wijst erop dat er een grote vraag is naar superjachten in de wereld. ‘Momenteel gaat het om zo’n 5.500 superjachten in de wereld en jaarlijks komen er bijna 200 bij. Er is met name veel vraag vanuit Amerika, het Verre Oosten, het Midden-Oosten en Oost-Europa. Ons land staat wereldwijd al eeuwen bekend om zijn vele botenbouwers. Met onze kwaliteit, betrouwbaarheid, innovatie en design, hoort Nederland ook bij de bouw van superjachten tot de wereldtop.’

Alleen al in Nederland zijn in de afgelopen vijf jaar 67 superjachten gebouwd met een lengte van meer dan 50 meter, voegt Beelen eraan toe. ‘Om deze grote superjachten te kunnen bouwen én onderhouden zijn werven nodig die makkelijk bereikbaar zijn en de juiste faciliteiten hebben.’ Op die vraag wil hij met de Dutch Superyacht Tech Campus inspelen.

Dokken

Zo is het centrum via het Noordzeekanaal voor superjachten makkelijk bereikbaar. Er worden daarbij voor het onderhoud en bouw in totaal zeven overdekte dokken aangelegd. Vier dokken zullen een lengte tot 200 meter krijgen en de overige drie een lengte tot 155 meter. Voor jachten tot 80 meter is een jachtlift beschikbaar, waardoor onderhoud op de wal plaats kan vinden. Daarnaast komt er plek voor het aanmeren van 40 superjachten tot een lengte van 200 meter, met een waterdiepte tot 13 meter.

Lees ook: Beelen komt met nieuwe claim tegen Havenbedrijf Amsterdam

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement