Bij het Rotterdamse Loodswezen aan de Pistoolhaven in het Europoortgebied wordt een dronestation ingericht. Vanaf die locatie gaat het Nederlandse bedrijf Avy vijf maanden lang vluchten uitvoeren. Volgens Havenbedrijf Rotterdam kunnen ook andere partijen aanvragen indienen om vluchten uit te voeren.

De afgelopen week is vanaf de kade langs het Yangtzekanaal al een proef gehouden met vluchten boven de Maasvlakte. Daarbij is onder meer een camera getest waarmee de havenbeheerder inspecties vanuit de lucht wil gaan uitvoeren.

Onderhoudstoestand

Daarbij gaat het ondermeer om de inspectie van de onderhoudstoestand van infrastructuur als kademuren, maar ook om toezicht op de zee- en binnenvaart. Te denken valt aan bunkeren, waterverontreiniging, boord-boord overslag, luchtverontreiniging en reparatie aan boord van schepen.

Bij de proef werd een nieuw type ‘vliegtuig-drone’ van Avy ingezet. Volgens het Havenbedrijf kunnen twee of drie van die toestellen het hele havengebied bestrijken en bij incidenten snel ter plekke zijn. Dat is vooral interessant voor de Divisie Havenmeester, die toezicht houdt op het scheepvaartverkeer.

Transporttaken

Daarnaast verwacht het Havenbedrijf dat drones steeds meer voor transporttaken ingezet zullen worden. Zo zouden onderdelen en medicijnen al afgeleverd kunnen worden op schepen die onderweg zijn naar Rotterdam, wat kan leiden tot verkorting van de ligtijd in de haven. In de toekomst zouden drones ook mensen gaan vervoeren, zoals servicemonteurs naar schepen en installaties op zee.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement