Recordaantal ‘uithalers’ opgepakt in Rotterdamse haven

smokkel

Opsporingsdiensten hebben dit jaar al 452 aanhoudingen verricht in de Rotterdamse haven. Dat zijn er fors meer dan in 2020, toen er 349 aanhoudingen waren.

Het gaat om zogeheten uithalers, die partijen drugs uit zeecontainers moeten veiligstellen. ‘Het probleem in de haven is groot’’, zegt een woordvoerder van het OM in Rotterdam tegen het AD.

Uithalers begeven zich op het haventerrein, breken containers open en halen de meegesmokkelde drugs eruit, voordat die door de douane of de politie worden opgemerkt. Als zij betrapt worden door de beveiliging voordat ze bij de drugs zijn, kan de politie niet veel meer doen dan hen bekeuren voor het onbevoegd betreden van verboden terrein. Ze komen dan weg met een boete van 95 euro. Vaak wordt het argument gebruikt dat ze liefhebber zijn van grote zeeschepen of dat ze willen meeliften naar Engeland.

De politie telt het aantal aanhoudingen, waarbij het kan zijn dat personen meerdere keren zijn aangehouden. Zo is één verdachte alleen dit jaar al negen keer opgepakt. Sommige personen zijn ook vier of zes keer aangehouden, aldus het OM.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Recordaantal ‘uithalers’ opgepakt in Rotterdamse haven | NT

Recordaantal ‘uithalers’ opgepakt in Rotterdamse haven

smokkel

Opsporingsdiensten hebben dit jaar al 452 aanhoudingen verricht in de Rotterdamse haven. Dat zijn er fors meer dan in 2020, toen er 349 aanhoudingen waren.

Het gaat om zogeheten uithalers, die partijen drugs uit zeecontainers moeten veiligstellen. ‘Het probleem in de haven is groot’’, zegt een woordvoerder van het OM in Rotterdam tegen het AD.

Uithalers begeven zich op het haventerrein, breken containers open en halen de meegesmokkelde drugs eruit, voordat die door de douane of de politie worden opgemerkt. Als zij betrapt worden door de beveiliging voordat ze bij de drugs zijn, kan de politie niet veel meer doen dan hen bekeuren voor het onbevoegd betreden van verboden terrein. Ze komen dan weg met een boete van 95 euro. Vaak wordt het argument gebruikt dat ze liefhebber zijn van grote zeeschepen of dat ze willen meeliften naar Engeland.

De politie telt het aantal aanhoudingen, waarbij het kan zijn dat personen meerdere keren zijn aangehouden. Zo is één verdachte alleen dit jaar al negen keer opgepakt. Sommige personen zijn ook vier of zes keer aangehouden, aldus het OM.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement